Pizze

Pizza ziemniaczana. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru, wege.


Propozycja na danie główne lub dodatek do niego. 🙂 Pizza ziemniaczana w strukturze nie jest typowo pizzowa- ciasto  jest w środku miękkie, przypomina zapiekankę. Doskonale smakuję w towarzystwie sosu i surówek.

Składniki na ciasto:
300 g ziemniaków- ugotowanych i przepuszczonych przez praskę

1 jajko

70 g mieszanki mąk nr 1 z tego przepisu Klik

Szczypta gałki muszkatołowej, pieprz sól

Tłuszcz-np. rozpuszczone masło klarowane- do smarowania wierzchu placka

Dodatki:

Według uznania.
Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

2. W misce, ze wszystkich składników, zagnieść ciasto.

3. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, dłonie natłuścić np. masłem i uformować okrągły placek.

4. Piec bez dodatków ok. 30 minut, a następnie placek posmarować sosem pomidorowym, posypać bazylią, wyłożyć pieczarki i inne ulubione dodatki. Zetrzeć preferowany ser. Wstawić ponownie do pieczenia przez ok. 10 minut.

5. Podawać z ketchupem czy innym sosem i surówkami.

4 thoughts on “Pizza ziemniaczana. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru, wege.

Odpowiedz na „Agnieszka BednarskaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *