Propozycja na danie główne lub dodatek do niego. 🙂 Pizza ziemniaczana w strukturze nie jest typowo pizzowa- ciasto  jest w środku miękkie, przypomina zapiekankę. Doskonale smakuję w towarzystwie sosu i surówek.

Składniki na ciasto:
300 g ziemniaków- ugotowanych i przepuszczonych przez praskę

1 jajko

70 g mieszanki mąk nr 1 z tego przepisu Klik

Szczypta gałki muszkatołowej, pieprz sól

Tłuszcz-np. rozpuszczone masło klarowane- do smarowania wierzchu placka

Dodatki:

Według uznania.
Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

2. W misce, ze wszystkich składników, zagnieść ciasto.

3. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, dłonie natłuścić np. masłem i uformować okrągły placek.

4. Piec bez dodatków ok. 30 minut, a następnie placek posmarować sosem pomidorowym, posypać bazylią, wyłożyć pieczarki i inne ulubione dodatki. Zetrzeć preferowany ser. Wstawić ponownie do pieczenia przez ok. 10 minut.

5. Podawać z ketchupem czy innym sosem i surówkami.

Komentarze:
19 komentarzy
  1. Kasia 9 września, 2021 at 05:50 - Reply

    Jakiej konsystencji powinno być ciasto? Wyszło mi tak klejące, że nic się nie dało z nim zrobić. Oczywiście wiem, że dużo zależy też od ziemniaków, ale wiedząc, jakie powinno wyjść, może ograniczę ich ilość… Będę wdzięczna za odpowiedź,
    pozdrawiam,
    Kasia

    • Aga Bednarska 19 września, 2021 at 18:40 - Reply

      Kasiu, z ciasta powinno dać się swobodnie uformować kulę. Na konsystencje ciasta wpływa rodzaj ziemniaków, blendowanie ziemniaków blnderwm (nie robimy tego nigdy), mąka z ciecierzycy, która powinna być pod palcami gładka, bez wyczuwalnych kawałeczków (inaczej nie ma odpowiednich właściwości wiążących). Pozdrawiam serdecznie!

  2. Iza 9 lutego, 2021 at 16:52 - Reply

    A czy miks mak można zrobić jedynie z mąki kukurydzianej, ziemniaczanej i ryżowej?

    • Aga Bednarska 9 lutego, 2021 at 20:14 - Reply

      Tutaj w pizzy przejdzie, ale w innych przepisach już nie do końca…

  3. Paula 14 stycznia, 2020 at 23:14 - Reply

    Podoba pizze jadalismy w pizzerni bezglutenowej. Bardzo smaczna jest tez z garbanzo i ser mozna zastpic pysznym „serem ziemniaczanym” po zapieczeniu lepsze niz mozarella. Sciskam a twoja pizzunia jutro bedzie daniem glownym.

    • Aga Bednarska 15 stycznia, 2020 at 21:51 - Reply

      Paula, ooo, mi się jeszcze nie zdarzyło na taką natrafić, a chciałabym. Sera ziemniaczanego też jeszcze nie robiłam, ale muszę bliżej tematowi się przyjęć. 😀 Mam nadzieję, że pizza Wam podeszłą. Ściskam kochana :*

  4. Asia 13 stycznia, 2020 at 17:43 - Reply

    Wlasnie zjedlismy… Moj 13letni syn powiedzial: to lepsze od zwyklej pizzy! Przepyszna! Pozdrawiam.

    • Aga Bednarska 15 stycznia, 2020 at 21:56 - Reply

      Asiu, ciesze się bardzo. Takie słowa w ustach dziecka, to największy komplement. Buziaki dla Was :*

  5. monika 13 stycznia, 2020 at 10:24 - Reply

    A można zastąpić jajko nasionami chia? Niestety mam alergie na jajka 🙁

    • Aga Bednarska 15 stycznia, 2020 at 22:00 - Reply

      Monika, sklejanie tutaj nie jest bardzo dużym problemem, bo jeżeli dodasz miks, to tak jest ciecierzyca, która sobie też z tym poradzi. Gorzej z wyrośnięciem. To musisz zastąpić. Nie wiem, jak będzie smakowała na proszku do pieczenia – jeżeli chcesz, żeby nadal była bez drożdży.

  6. Eva W. 2 października, 2019 at 11:13 - Reply

    dzisiaj zrobię 🙂 jako ze maz nie moze drozdzy – trzeba sie ratowac kartoflami 😉

    • Aga Bednarska 2 października, 2019 at 19:18 - Reply

      Eva, 😀 niestety kłopot z wytrawnymi wypiekami bezdrożdżowymi – na proszku kiepsko smakują… Ale jeżeli mąż może dzikie drożdże (zakwas), to postaram się takie przepisy spisywać. Na zakwasie pizze wychodzą smacznie. Ściskam ???❤️

      • Eva 3 października, 2019 at 15:27

        Inna, ale pyszna, zwłaszcza smakowała nam na zimno. Tak więc idealna np.do zabrania w drogę ☺️

      • Eva 24 października, 2019 at 11:57

        Na specjalne życzenie syna – dziś ta pizza znów.

      • Aga Bednarska 31 października, 2019 at 07:03

        Eva, ❤️?? nie mam słów – największy komplement dla tej pizzy. ?? Bardzo się cieszę! Ściskam Was fest!

  7. Sylwia 30 marca, 2019 at 18:23 - Reply

    To wege czy z jajkiem? Xd

    • Aga Bednarska 30 marca, 2019 at 20:11 - Reply

      Wege nie wegan – wydaje mi się, że nie popełniłam faux-pas. 😉 Pozdrawiam.

  8. Natka 25 marca, 2017 at 21:15 - Reply

    kolejne mistrzostwo 😉 pizza wyszła przepyszna ;D w końcu !!!

    • Agnieszka Bednarska 26 marca, 2017 at 17:36 - Reply

      Cieszę się niezmierni…:) Buziaki:*