Pizze

Pizza ziemniaczana. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru, wege.


Propozycja na danie główne lub dodatek do niego. 🙂 Pizza ziemniaczana w strukturze nie jest typowo pizzowa- ciasto  jest w środku miękkie, przypomina zapiekankę. Doskonale smakuję w towarzystwie sosu i surówek.

Składniki na ciasto:
300 g ziemniaków- ugotowanych i przepuszczonych przez praskę

1 jajko

70 g mieszanki mąk nr 1 z tego przepisu Klik

Szczypta gałki muszkatołowej, pieprz sól

Tłuszcz-np. rozpuszczone masło klarowane- do smarowania wierzchu placka

Dodatki:

Według uznania.
Wykonanie:

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

2. W misce, ze wszystkich składników, zagnieść ciasto.

3. Formę do pieczenia wyłożyć papierem, dłonie natłuścić np. masłem i uformować okrągły placek.

4. Piec bez dodatków ok. 30 minut, a następnie placek posmarować sosem pomidorowym, posypać bazylią, wyłożyć pieczarki i inne ulubione dodatki. Zetrzeć preferowany ser. Wstawić ponownie do pieczenia przez ok. 10 minut.

5. Podawać z ketchupem czy innym sosem i surówkami.

2 thoughts on “Pizza ziemniaczana. Bez glutenu, bez laktozy, bez cukru, wege.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *