Pizze

Mini pizze. Bezglutenowe a niczym pszenne. Pyszne, wegańskie. 

Moje córki bardzo lubią robić male pizze, zjadać je z ochotą też. Mi zazwyczaj pozostaje obchodzić się smakiem lub lampką wina. 😉

Jeżeli jesteś rozczarowany kiepskimi w smaku pizzami, to myślę, że ten przepis może zakończyć te rozczarowani, bo jest zwyczajnie smacznie.

Mam nadzieję, że sam się o tym przekonasz…


Składniki (ok. 10 malutkich pizz):

250 g miksu mąk z tego przepisu <klik>

Ok. 180 ml ciepłej wody

50 g mąki z brązowego ryżu

1 łyżeczka suchych drożdży

3 łyżki oliwy

1/2 łyżeczki syropu z daktyli, agawy lub cukru innego niż ksylitol – drożdże muszą podjeść

1/2 łyżeczki agaru

1 łyżeczka soli

Dodatki:

Pasta z pomidorów

Pieczarki

Oliwki

Oregano suszone

Świeża bazylia

Rukola

Wegański ser


Wykonanie:

1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy oliwę, wodę, zagniatamy ciasto.

2. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na ok. 30 minut.

3. Z ciasta formujemy ok. 10 kulek. Naoliwionymi dłońmi formujemy spody pod pizze.

4. Układamy dodatki (świeżą bazylię i rukolę po upieczeniu). Odstawiamy na ok. 10 minut.

5. Pieczemy ok. 8 minut w temperaturze 200 stopni.

Rady/uwagi:

  • agar można zastąpić żelatyną;
  • jeżeli nie mamy mąki z brązowego ryżu, to dajmy mąkę z miksu.

4 thoughts on “Mini pizze. Bezglutenowe a niczym pszenne. Pyszne, wegańskie. 

  1. Witam, właśnie wzielam sie za robienie pizzy make z mixow zrobilam ale make z ciecierzycy i brazowego ryzu uzyskalam mielac w mlynku i tu sie zastanawiam czy to nie blad.. Bo nie moge zagniesc ciasta i strasznie mi sie kruszy. Czy sa jakies sposoby by to uratowac? Dziekuje i pozdrawiam 😉

    1. Dorota, jeżeli mąka z ciecierzycy była za grubo mielona, to może być problem. Wiem to na przykładzie ciasta ciecierzycowego ala naleśnikowe- jeżeli jest gruba mąka, to wychodzi jakby bułka tarta, a nie ciasto przypominające naleśnikowe. Zupełnie inaczej się zachowuje. Nie skleja tak. Więcej płynu, więcej skrobi albo jakiś nasionek typu len, babka płesznik. Pozdrawiam :*

    1. Joanna, tapiokę możesz zastąpić arrowrootem (maranta trzcinowata) – do kupienia w wegańskich sklepach na necie, ale cenowo wychodzi kiepsko… lub skrobia kukurydzianą. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *