Pizze

Bardzo zwyczajna pizza bezglutenowa.  Bez glutenu, bez jaj, bez mleka.


Pizza bezglutenowa jest nie lada wyzwaniem. Przyzwyczajeni do pszennych przeżywamy niejednokrotnie smakowe rozczarowania jedząc pizze bezglutenowe. Myślę, że ta do rozczarowujących nie należy. W smaku i teksturze jest dosyć „normalna”. 🙂

Składniki:

(2 średnie pizze)

470 g mix nr 1 +2 łyżki

1 1/2 (półtorej) łyżka żelatyny lub 1 łyżeczka agaru

500 ml wody

25 g drożdży lub 7 g suchych (robiłam na świeżych)

50 ml oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki cukru trzcinowego lub syropu z daktyli- drożdże cukier zjedzą

Wykonanie:

1. Drożdże rozpuszczamy w 250 ml osłodzonej letniej wody, dodaje 2 łyżki mąki. Odstawiamy na ok. 10 minut.

2. W drugiej części zimnej wody rozpuszczamy żelatynę- odstawiamy na ok. 5 minut

3. Do mąki dodajemy sól, mieszamy, wlewamy oliwę, wodę z drożdżami i wodę z żelatyną. Mieszamy dokładnie przez ok. 1 minutę- możemy użyć miksera.

4. Odstawiamy, przykryte ścierką, do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Ciasto może wydawać się rzadkie, ale w trakcie rośnięcia zagęści się. Tak ma być.

5. Ciasto formujemy na wyłożonej papierem blasze- pomocne przy tym są naoliwione dłonie. Ciasto smarujemy pastą pomidorową, posypujemy suszoną bazylią i oregano. Układamy ulubione dodatki- tu pieczarki. Wykładamy kilka części sera „mozzarella” zrobionego z nerkowca- przepis poniżej. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 210 stopni C, do zarumienienia.

Rady:

  • gęstość ciasta powinna przypominać śmietanę, a jeżeli jest rzadsze, to dosypmy więcej mąki; bezglutenowe mąki mają to do siebie, że mogą różnie „pracować” zależnie od firmy, temperatury powietrza.


„Mozzarella” z nerkowców.

Składniki:

40 g orzechów z nerkowca 3 godz. wcześniej lub pogotowanych przez ok. 5 minut

200 ml ciepłej wody

2 1/2 łyżki tapioki

1 ząbek czosnku

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka płatków drożdżowych

1 łyżeczka octu jabłkowego

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka oliwy- opcjonalnie

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki,  oprócz płatków drożdżowych, blendujemy na gładką masę.

2. Wlewamy do naczynia o grubym dnie, dodajemy płatki drożdżowe, podgrzewamy do średnim ogniu. Masę mieszamy. Po chwili zaczyna dobić się, jak rozciągnięty ser. Podgrzewamy nadal przez ok. 15 minut. Mieszamy, bo łatwo go przypalić.

3. Po tym czasie możemy brać mokrą łyżeczką kawałki „sera” i układać na pizzy. Jeżeli coś zostanie, to studzimy, naoliwionymi dłońmi formujemy kulkę i przechowujemy w lodówce przez 3 dni.

10 thoughts on “Bardzo zwyczajna pizza bezglutenowa.  Bez glutenu, bez jaj, bez mleka.

    1. Jolu, płatki drożdżowe robią posmak serowy-one są nieaktywne,więc nie do rośnięcia ich używamy.Jeżeli nie masz,to pomiń,tez wyjdzie.Pozdrawiam

    1. Agasu, myslałam nad tym, ale wtedy pasowałoby ujednolicić ułamki do jednej postaci. Lepiej mi pisać 3/4 niż np. 0.75. Pozdrawiam. :*

  1. Agnieszko, trafiłam pierwszy raz na Twojego bloga. Robisz niesamowite rzeczy jak na kuchnię bezglutenową o części wegańskiej nawet nie wspominając😊 Gratuluję 😊Na pewno wypróbuję kilka z twoich przepisów na mączne dania, bo wyglądają świetnie (pierogi, lasagne, naleśniki i chlebki). Czy możesz napisać co według Ciebie daje użycie żelatyny w efekcie końcowym? Nigdy nie spotkałam się z jej użyciem do takich wypieków, bardzo mnie to zaciekawiło. Pozdrawiam

    1. Cześć Monika! Ale mi miło napisałaś… Nie wiem, co napisać. Wprowadziłaś moją motywację na najwyższe poziomy…Dziękuję Ci. :*
      Co do żelatyny, to sprawia ona, że ciasto nie jest takie kruche, bo raz, że robi wiążąco (wszak zastępować może jajko), to jeszcze emulgując. Jak do chleba np. damy więcej jajek, to nam plackowate coś wyjdzie, a tego nie chcemy. Kombinujmy w innym kierunku. 😉 Zamiast żelatyny można dać agaru – na sucho wsypać.
      Dziękuję raz jeszcze. Cieszę się niezmiernie, że Ci się u mnie podoba. Mam nadzieję, że razem sobie pogotujemy. Do napisania. Pa :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *