Pierogi z ziemniakami i grzybami pochodzą z kuchni ukraińskiej. Są proste w składzie i bardzo smaczne w smaku. Farsz, to tylko ugotowane ziemniaki, prawdziwki, cebulą i tłuszcz. Ciasto natomiast jest bardzo elastyczne.

Aby pierogi bezglutenowe niezawodnie wychodziły musimy nadziewać je niezbyt dużą ilością farszu. Ciasto też nie może być bardzo cienkie.


Składniki ( ok. 30 sztuk)

Farsz

350 g ugotowanych ziemniaków

15 g suszonych grzybów – namoczonych ok. 30 minut przed gotowaniem

1 cebula

2 łyżek preferowanego tłuszczu – u mnie masło

Sól, pieprz

Wykonanie:

1. Ziemniaki przepuścić przez praskę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu wraz odciśniętymi i pokrojonymi grzybami. Wodę z grzybów zachowujemy! Do ziemniaków dodajemy cebulę z grzybami, łyżkę tłuszczu, sól, pieprz do smaku.

2. Nadziewamy farszem ciasto. Gotujemy przez ok. 2 minuty od wypłynięcia pierogów.

Ciasto

ok. 300 ml wrzącej wody

100 g mąki ryżowej

80 g mąki gryczanej niepalonej

70 g mąki z tapioki

15 g mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczka soli

1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, zalewamy wrzątkiem, mieszamy drewnianą łyżką, a gdy tylko będzie to możliwe, zagniatani dłońmi ciasto w zwartą kulę. Przykrywamy je talerzem. Wałkujemy ciasto na blacie/desce obficie obsypanej maka ziemniaczaną.

Rady:

  • jeżeli ciasto jest jeszcze mało elastyczne, to dolejmy odrobinę gorącej wody, wyróbmy;
  • mąka gryczana musi być bardzo drobniutka;
  • jeżeli ciasto jest za gęste, to dodajmy mąki ziemniaczanej i ryżowej.

Komentarze:
23 komentarze
  1. Ada 7 października, 2023 at 16:28 - Reply

    Którą mąkę gryczaną Pani polecą? Moja nie jest idealnie gładka.
    Pozdrawiam serdecznie

  2. Gosia 23 grudnia, 2020 at 22:21 - Reply

    Czym mozna zastapi, w wiekszosci Pani przepisach- make ryżowa??? Jestem uczulona na ryz i gluten,cala reszta jest ok. Bardzo prosze o wskazowki. Pozdrawiam i Wesolych Swiat!

    • Aga Bednarska 25 grudnia, 2020 at 13:53 - Reply

      Gosiu, w większości mąka sorgo da radę.

  3. Daria 5 grudnia, 2020 at 12:25 - Reply

    Aga, jak mrozić te pierogi, aby po rozmrożeniu na święta mi się nie rozpadły? Jak sie z nimi obsługiwać po rozmrożeniu?

    • Aga Bednarska 6 grudnia, 2020 at 20:14 - Reply

      Daria, wiem, że dziewczyny je robiły i mroziły. Osobiście nie mam takiego doświadczenia, bo nie mrożę pierogów, ale jakbym miała to robić, to mroziłabym raczej nie ugotowane. Buziaki :*

  4. Olesia 26 marca, 2020 at 12:22 - Reply

    Najlepsze ciasto pierogowe, jakie, jak zyje 46 lat, mialam w reku (a wyroslam na Ukrainie). Zawsze podchodzilam do pierogow jak pies do jeza bo pierogi asocjowaly sie ze straszna meczarnia – ciasto sie klei do rak, pierogi nie chca sie zlepiac, robia sie dziurki, nadzienie wylazi, gotowe pierogi lepia sie do stolnicy, rozwalaja sie w gotowaniu…. Istna droga krzyzowa te pierogi… A jak ostatnimy czasy uzywalam glownie razowej maki – to juz w ogole, domownicy widzieli u mnie pierogi tylko raz w roku na Wigilie. Tutaj u Agnieszki – jak wszystko- pierogi – to jakas magia. Ciasto wyszlo latwe w uzyciu niesamowicie. Jak go robilam, to mialam takie uczucie, jakie pewnie ma slepy ktory nagle odzyskuje wzrok. Spokojnie , szybko i sprawnie pierogi sie lepily jeden za drugim, w ciszy i medytacji. Omal ommm nie zaczelam spiewac :). W smaku tez wyszly bardzo dobre, maz wyjadl nawet z talerza dziecka, czego zazwyczaj nie robi. Dzieci tradycyjnie, oprocz najmlodszej, ktora, jak lekarstwo, zjadla 2 sztuki, popijajac woda, by szybko zmyc smak z buzi, odmowily jedzenia.

  5. AniBab 21 grudnia, 2017 at 15:45 - Reply

    Skrupulatnie robiłam to ciasto, i nie było łatwo. Ciasto wyszło nieco gumowe i niejednorodne.dało się zjeść i nic mi nie dolega ale . Ja dodałam też olej w końcu, bez tego się rozpadało. Jak zrobić takie delikatne jak pierożki chińskie? O takich marzyłam.

    • Aga Bednarska 21 grudnia, 2017 at 18:20 - Reply

      Cześć. Niedobrze mi to czytać. Na tapioce robiłaś? Ciasto robiłam nie raz, zawsze elastyczne, nie gumowate. Robię makaron z niego, lasagne. Grudek czy innych niejednolitości brak. Musi być tylko wrzątkiem zaparzane i jak tylko jesteśmy w stanie wymieszać dłońmi, zagniecione, a potem pod talerzyk. Najdelikatniejsze, jakie do tej pory zrobiłam, to takie: https://www.bezglutenowejadlo.pl/pierogi/bezglutenowe-uszka-ciasto/ Możesz wypróbować, jak chcesz. Ale ciasto nie będzie tak delikatne, jak chińskie. Nie jestem w stanie bezglutenowego takiego zrobić. Pozdrawiam.

  6. Paulina 20 grudnia, 2017 at 16:56 - Reply

    Czy mąkę z tapioki można zastąpić skrobie kukurydzianą albo zmielonym siemieniem lnianym ?

    • Aga Bednarska 20 grudnia, 2017 at 17:14 - Reply

      Cześć! Możesz zamienić na skrobię ziemniaczaną, tylko ona nie jest tak delikatna, jak tapioka – trzeba na to wsiąść poprawkę. Nie będzie aż tak plastycznie. Pozdrawiam.

  7. If 17 grudnia, 2017 at 17:20 - Reply

    Czy te 15g mąki ziemniaczanej to do ciasta czy do podsypywania?

    • Aga Bednarska 17 grudnia, 2017 at 17:56 - Reply

      Cześć. Do ciasta. Pozdrawiam. :*

      • If 23 grudnia, 2017 at 16:35

        Robię już drugi raz… pyszne 🙂

      • Ada 7 października, 2023 at 16:26

        Którą mąkę gryczaną Pani polecą? Ta, której używam nie jest idealnie gładka. Pozdrawiam serdecznie

  8. Ala 4 grudnia, 2017 at 12:45 - Reply

    Mogę zastapić mąkę z tapioki amarantusową?

    • If 17 grudnia, 2017 at 11:53 - Reply

      Nie. Bo to tapioka skleja, amarantus nie sklep.

  9. ewelina 4 grudnia, 2017 at 12:13 - Reply

    Przepis warty przetestowania 🙂 Czy może Pani napisać lub polecić sklep internetowy gdzie dostanę wszystkie mąki które występują w Pani przepisach? Z góry dziękuję za odpowiedź. 🙂

  10. Ervisha 4 grudnia, 2017 at 10:37 - Reply

    Nie słyszałam o takich pierogach ale to fajny pomysł 🙂 A jeśli mam mrożone podgrzybki to ile ich użyć? 🙂

    • Agnieszka Bednarska 4 grudnia, 2017 at 13:31 - Reply

      Ervisha, do tych proporcji dałabym z dwie garści – jak masz w kostce, jak w całości, to daj z dwie sztuki. Zresztą z grzybami nie przedobrzysz nigdy. 🙂 Pozdrawiam. :*

  11. Zuza 4 grudnia, 2017 at 10:35 - Reply

    ciekawa propozycja 🙂 chętnie bym spróbowała 🙂

    • Agnieszka Bednarska 4 grudnia, 2017 at 13:42 - Reply

      Zuza, bardzo zachęcam. Buźka. :*