Pierogi., Strączki

Pierogi ruskie. Bezglutenowe, wegańskie.


Pierogi ruskie bez sera? Jest to możliwe, a nawet smaczne. Córka, jedząc je pierwszy raz, zapytana, jakie to pierogi, odpowiedziała, że ruskie. 🙂  Stwierdzenie to jest ich najlepszą rekomendacją.


Składniki (ok. 35-40)

Ciasto ryżowo -tapiokowe z tego przepisu.

Farsz:

150 g fasoli „Piękny Jaś”- ugotowanej

250 g ziemniaków-ugotowanych

1 cebula

Preferowany tłuszcz

Sól, pieprz.

Wykonanie:

Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na łyżce tłuszczu. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę, lub dokładnie utłuc tłuczkiem. Ugotowaną fasolę zblendować. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą, pieprzem.


Powstałym farszem nadziewać pierogi. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę-gotować ok. 4 minut.

Rada:

Do bezglutenowej okrasy/polewki można użyć pokruszonych w dłoniach płatków jaglanych przrumienionych na tłuszczu.

Wszystkie przepisy, na bieżąco, umieszczam na Facebooku. Zapraszam:

img_0157-13.jpg

 

3 thoughts on “Pierogi ruskie. Bezglutenowe, wegańskie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *