Pierogi.

Owocowe sakiewki z papieru ryżowego. Bezglutenowe, bezmleczne, wege.


To będzie szybki wpis, tak, jak szybkie jest to danie.

Składniki:

Opakowanie papieru ryżowego – duże, będzie nam się swobodnie je wiązało

Owoce – u mnie truskawki, borówki

Ksylitol

Wykonanie:
1. Do dużego, płaskiego talerza, wlewamy ciepłą wodę. Moczymy papier ryżowy.

2. Na miękkim papierze ryżowym układamy owoce (niezbyt dużo- ok. 1 łyżka), dosypujemy szczyptę ksylitolu, zawiązujemy.

3. Układamy w naczyniu do gotowania na parze lub na wkładce parowej do garnka.

4. Gotujemy ok. 1 minuty. Delikatnie łyżką wyjmujemy „pierożki”




Rada:

Zbyt długie gotowanie na parze spowoduje, że dno ciasta nie wytrzyma obciążenia farszu, rozpadnie się. Z tej samej przyczyny zalecam wyciąganie łyżkę.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *