Pierogi.

Gryczane ciasto pierogowe – parzone. Bezglutenowe, wegańskie.

Pierwszy raz z gryczanym ciastem pierogowym spotkałam się w kuchni białoruskiej. Od razu przypadło mi do gustu, bo lubię grykę w postaci wszelkiej.

Przepis jest bardzo prosty i niezawodny. Polecam.


Składniki (na ok. 25 sztuk pierogów):

150 g mąki gryczanej niepalonej

ok. 300 ml wody – wrzątek

1/3 łyżeczki soli

Wykonanie:

1. Mąkę, sól umieszczamy w misce, zalewamy wrzącą wodą, mieszamy drewnianą łyżką, a gdy jest to tylko możliwe, zagniatamy szybko ręką i przykrywamy na 15 minut.

2. Podsypujemy ciasto mąką – używam tapioki, ale może być gryczana, ryżowa. Wałkujemy ciasto na grubość kilku milimetrów, dosyć cienko. Wykrawamy i lepimy pierogi.

Rady:

  • mąki różnie chłoną wodę. W przepisie użyłam bio mąki gryczanej z kaszy niepalonej; ogólnie lejemy tyle wody, aby zagnieść zwarte ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *