Pierogi.

Ciasto ziemniaczane na pierogi z piekarnika.

Z bezglutenowymi pierogami łatwo nie jest. Znam tylko kilka zjadliwych przepisów  (nie z kupnych mieszanek, których nie używam), do których poniższy się zalicza. Pierogi z niego wychodzą usmaczne, chrupiące- idealna propozycja na święta.


Składniki:

300 gramów ugotowanych ziemniaków

100 gramów mąki ryżowej

20 gramów skrobi z tapioki lub skrobi ziemniaczanej

1 jajko

10 gram masła klarowanego

1 łyżeczka soli

Nasiona, zioła do posypania- opcjonalnie

Wykonanie.

Jeszcze ciepłe ziemniaki zmielić w maszynce lub prasce. Dodać mąki,sól i zółtko (białko przyda się do smarowania). Wyrobić gładkie ciasto. Nakładać niewielką ilość farszu (np z kapustą i grzybami), bo przy dużej ilości lubią pękać, sklejać. Smarować białkiem, posypać ziołami, jeżeli lubimy, jeżeli nie, to tylko białko. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok 35-40 minut.

img_0157-13.jpg

 

2 thoughts on “Ciasto ziemniaczane na pierogi z piekarnika.

  1. Czy to ciasto bedzie smakowalo z farszem slodkim np. Budyniowym?
    Poszukuję bezskutecznie smacznej bg Alternatywy dla ciasta drożdżowego.

    1. Witaj. Aga, zaciekawiłaś mnie pomysłowością-myślę, że mogą wyjść ciekawe. Ciasto jest wytrawne, ziemniaczane takie, coś jak pieczone ziemniaki troszkę. może przełamać go wanilią? Masa budyniowa musi być gęsta, bo ciężko będzie zlepić.Pozdrawiam. Aga.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *