Pierogi.

Bezglutenowe uszka- ciasto.

Święta za pasem, czas pomyśleć o menu. Nic tak nie kojarzy się z wigilią, jak barszcz z uszkami. Wiele mąk wypróbowałam, z różnym rezultatem, najczęściej kiepskim. W końcu mam niezły przepis-uszka są smaczne, nie rozpadają się, ciasto elastyczne, dosyć łatwe w formowaniu. Zachęcam do wypróbowania receptury.

 

img_5920

Składniki:

200 g mąki ryżowej

160 g skrobi z tapioki

250 ml wrzącej wody

szczypta soli.

olej-do przelania ugotowanych uszek

białko jajka-opcjonalnie, ciasto klei się bez problemu bez niego, ale dla wygody podaje taka opcję

Wykonanie:

Mąki przesiać, wymieszać, wlać wrzątek. Łyżką, coby się nie poparzyć, wymieszać składniki. Jak już będzie można wyrabiać ciasto ręką. Przykryć w misce talerzykiem-ciasto nie będzie wysychało. Podsypać skrobią z tapioki i rozwałkować ciasto na ok. 2 mm grubości. Pociąć na szerokie pasy, podzielić na kwadraty. Na jego  środek nakładać farsz (użyłam farszu z zamieszczonych na blogu krokietów) i złożyć po przekątnej, jak na zdjęciu.

img_5923

Skleić brzegi. Ciasto świetnie się łączy, ale można ułatwić zadanie i posmarować jeden brzeg uszka białkiem jajka i wtedy kleić pierożka. Uformować uszko najlepiej na palcu (można sobie znów pomóc białkiem).

img_5929 img_5937

Gotować ok. 3 minut w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu przelać olejem, aby się nie pokleiły.

img_5919

Ciasto nadaję się również do pierogów.

Rada:

mąki różnie chłoną wodę, jeżeli widzisz, że ciasto jej jeszcze potrzebuje, śmiało dolej jej. Ciasto ma się dobrze skleić ze sobą.

Zapraszam na Facebook-owy profil blogu:

img_0157-12.jpg

 

26 thoughts on “Bezglutenowe uszka- ciasto.

    1. witam. na szybko pisałam i nie zauważyłam błędu-mąka ryżowa. Ciastka polecam-smaczne są. Pozdrawiam serdecznie

  1. Czytam i nie wierzę,że da się tak pięknie zrobić uszka. Z tego samego ciasta mogę zrobić pierogi? I zamrozić Przed ugitowaniem,cY po?
    Super,że trafiłam na Twoją stronę Agnieszko😊pozdrawiam.

    1. Witam. Cieszę się. Proponuje po ugotowaniu mrozić, tylko żeby się nie stykały. Oczywiście najlepsze i kształtne sa bez mrożenia. Przepraszam za zwłokę, dopiero wpis zobaczyłam-uczę się tego bloga dopiero.. Pozdrawiam.

    1. Witam. Teoretycznie tapiokę najlepiej zastępować skrobią kukurydzianą, ale niestety w praktyce tego nie robiłam i nie mogę zaręczyć, że wyjdą tak, jak na tapioce. Pozdrawiam.

  2. Czy można zrobić z ciasta pierogi, czy się rozpadną? Klasycznie Wrzucamy na gorąca wodę i 3 min od wpłynięcia czy po prostu 3 min?

    1. Witam. Z tego ciasta można robić również pierogi. Co do gotowania, to ok. 3 minuty od wrzucenia na wrzącą wodę, ale nie trzeba jakoś mocno czasu pilnować, bo nie mają tendencji do rozpadania się. Pozdrawiam.

    1. Do uszek może być zrobiony z podsmażonych, wraz z cebulką, suszonych grzybów.Farszu potrzeba nam do uszek niewiele. Można dodać pieczarki. A do pierogów robię farsz, jak do krokietów-na blogu jest na nie przepis.Pozdrawiam.

    1. Paulina, tapioka jest delikatniejsza, bardziej plastyczna, ale myślę, że powinno wyjść. Ziemniaczana możne zabrać trochę więcej wody. Pisze to czysto teoretycznie, bo nigdy nie robiłam na samej ziemniaczanej. Pozdrawiam.

    1. Ciasto wychodzi. Jest prztestowane przez wiele osób – nawet tu jest parę komentarzy. Nie wiem, co się zadziało, ale ewidentnie coś poszło nie tak… Na pewno było zaparzone? Pozdrawiam

  3. Super pierożki ,pierwszy raz od 5 lat udało nam się zjeść uszka,trzeba grubo wycinac ciasto i wkładać niewiele farszu a takze podsypywac maka.
    Dziekujemy za przepis😀

  4. Kia ora z Nowej Zelandii! Ciasto extra za każdym razem wychodzi znakomicie. Zaprosilam na wspólne lepienie kolezanki z chin i przyszly ze swoim farszem. Wyszło pysznie więc podzielę się przepisem. Mielona świeża szynka, jajko i pęczek chińskiego szczypioru. Wymieszać i nakładać surowe mięso do ciasta. Podczas gotowania trzy razy zalac zimna woda do zagotowania wody. Farsz się dogotuje się i puszcza pyszne soki. Pierogi po ugotowaniu zakładaliśmy z sosem sojowym. Polecam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *