Składniki:

(Ok. 25 sztuk)

95 g zmielonych płatków owsianych

80 g mąki ryżowej

185 g mleka roślinnego

3 łyżki ksylitolu

2 banany (1 1/2 do ciasta, połowa do podania)

1 gruszka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka tłuszczu do ciasta plus tłuszcz do smażenia

1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego-jeżeli dodajemy odmiany najbardziej dostępnej, czyli Cassia,  to dajmy go mniej

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Szczypta soli

Wykonie:

1. W jednym naczyniu połączyć wszystkie suche składniki, a w drugiej zblendować mleko, wkstrakt, łyżkę tłuszczu i banany.

2. Powstałą masę wlać do suchych składników, dodać startą na tarce gruszkę. Wymieszać.

3. Nakładać na rozgrzaną z 1/3 łyżeczki tłuszczu patelnię i rozpłaszczać łyżką ciasto. Smaczniejsze placuszki, to te, które są cienkie i smażone właśnie na tłuszczu.

4. Smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony.

5. Dajemy im chwilę odpocząć, odparować. Podajemy z pokrojonym bananem lub konfiturą. Z dodatkami są najsmaczniejsze.

Rada:

gruszkę można zastąpić jabłkiem.

Komentarze:
2 komentarze
  1. polkok 12 października, 2017 at 05:47 - Reply

    w płatkach owsianych również jest gluten.

    • Agnieszka Bednarska 12 października, 2017 at 05:54 - Reply

      Jemy bezglutenowe, z certyfikatem. Miłego dnia.