Placuszki, racuchy, pączki.

Placuszki gryczane. Bez glutenu, bez mleka, bez cukru.

Przepis na te bardzo smaczne placuszki zawdzięczam szwagierce, która nimi mnie ugościła. Robiłam podobne, ale nigdy nie wpadłam na to, by przełamać smak sokiem z cytryny. Sok komponuje się doskonale. Gdy robimy je pierwszy raz, to możemy dać soku 1 łyżeczke i zobaczyć, czy to nasz smak. 

Składniki (ok. 15 sztuk)

30 g (ok 4 łyżek) mąki gryczanej, najlepiej niepalonej (u mnie zmielona w młynku kasza)

2 banany

1 jajko

1 łyżka soku z cytryny

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (jest delikatniejszy w smaku)

Szczypta soli

Tłuszcz do smażenia (użyłam masła klarowaneg) opcjonalnie


Wykonanie:

1. W misce miażdżymy widelcem banany, dodajemy jajko, mieszamy ze sobą. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

2. Smażymy na średnim ogniu na złoty widoczny na zdjęciach. Placuszki najlepiej/najwygodniej odwracać widelcem. 

2 thoughts on “Placuszki gryczane. Bez glutenu, bez mleka, bez cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *