Przepis na te bardzo smaczne placuszki zawdzięczam szwagierce, która nimi mnie ugościła. Robiłam podobne, ale nigdy nie wpadłam na to, by przełamać smak sokiem z cytryny. Sok komponuje się doskonale. Gdy robimy je pierwszy raz, to możemy dać soku 1 łyżeczke i zobaczyć, czy to nasz smak.

Składniki (ok. 15 sztuk)

30 g (ok 4 łyżek) mąki gryczanej, najlepiej niepalonej (u mnie zmielona w młynku kasza)

2 banany

1 jajko

1 łyżka soku z cytryny

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki cynamonu cejlońskiego (jest delikatniejszy w smaku)

Szczypta soli

Tłuszcz do smażenia (użyłam masła klarowaneg) opcjonalnie


Wykonanie:

1. W misce miażdżymy widelcem banany, dodajemy jajko, mieszamy ze sobą. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

2. Smażymy na średnim ogniu na złoty widoczny na zdjęciach. Placuszki najlepiej/najwygodniej odwracać widelcem.

Komentarze:
4 komentarze
  1. Izabela 19 czerwca, 2023 at 13:39 - Reply

    Witam , można pominąć banana ? Mamy alergię , ewentualnie czym zastąpić? Dziękuję świetne przepisy pozdrawiam serdecznie ????

  2. jumami 2 marca, 2020 at 23:04 - Reply

    Szukałam odpowiedniego przepisu, uwzględniając to co akurat mam w zapasach i alergie męża i synka.
    Pyszne, zdrowe, zdrowo- słodkie. ? Nawet 11 miesięczny maluch zajadał.
    Smażyłam bez tłuszczu.
    A jako dodatek przygotowałam sos jagodowy, a dla dorosłych polewę z białej czekolady. Pychota.

  3. Agata 19 października, 2017 at 16:48 - Reply

    Często je robię. Są zdrowe, pyszne i naturalnie słodkie 🙂

    • Agnieszka Bednarska 20 października, 2017 at 06:12 - Reply

      Agata, myślę tak samo jak Ty. 🙂 Dziękuję za ten wpis. :* Buźki.