Placuszki, racuchy, pączki.

Pączki pieczone. Bez glutenu, bez drożdży, bez laktozy.

 

Zapraszam do wypróbowania receptury na pączki pieczone. W prawdzie nie są tak mięciutkie, jak pszenne ale da się je zjeść ze smakiem. 🙂 

 


Składniki:

40 g mąki z brązowego ryżu

30 g mąki jaglanej

25 g skrobi ziemniaczanej

15 g mąki z ryżu białego

10 g mąki z ryżu kleistego

10 g skrobi z tapioki

60 ml mleka roślinnego

60 ml masła klarowanego lub oleju kokosowego

2 jajka

3 łyżki ksylitolu zmielonego na puder

2 łyżka roślinnego „mleka” w proszku 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/ 2 łyżeczki octu jabłkowego

1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki cynamonu cejlońskiego ( w przypadku użycia innej odmiany wystarczy szczypta)

Wykonanie:

1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugim naczyniu ubijamy wszystkie mokre. Łączymy.
2. Otrzymane ciasto przelewamy do worka, odcinamy róg i wygodnie aplikujemy ciasto do foremki.

3. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut. Wyjmujemy z foremki, odwracamy na kratkę górę na dół i dopiekamy przez ok. 5 minut.


Rady:

Jajka i tłuszcz powinny mieć temperaturę pokojową.

Tłuszcz można rozpuścić.

Mąkę z ryżu kleistego można zastąpić mąką z białego ryżu-będą troch, ale tez dobre.

Bez mleka w proszku też wyjdą.

4 thoughts on “Pączki pieczone. Bez glutenu, bez drożdży, bez laktozy.

  1. nie mam takiej formy, mąki z brązowego ryżu oraz skrobi z tapioki czy mogę te mąki zastąpić innymi i czy konsystencja ciasta pozwoli upiec je bez formy? czy będą jeszcze przypominać pączki?
    pozdrowienia

    1. Cześć Aniu. Nie polecam, bo nie wyjdzie tak, jak powinno. Tu nawet nie o foremkę idzie ale o teksturę i smak. Pozdrawiam.

Odpowiedz na „AniaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *