Placuszki, racuchy, pączki.

Mini pączki. Bez drożdży, bez glutenu, bez laktozy, bez cukru. 

Chciałabym opisać fascynującą historię powstania tego przepisu, ale niestety powstał banalnie. 🙂 Zachciało się pączków, a nie miałam drożdży. Miałam za to jedno jajko, trochę zmielonego brązowego ryżu w młynku i parę innych składników. O dziwo pierwsza próba zakończyła się sukcesem, a druga to tylko potwierdziła. 🙂 Nie mogłam znaleźć szprycownicy, nadziewałam rękawem i wyszło jak wyszło, a raczej nie wyszło. 🙂 Smakołyk ten robi się kilka minut i według mnie i moich dzieci smaczny jest. 🙂  Ale do rzeczy…

Składniki

(Ok. 10 sztuk)

1 jajko- temperatura pokojowa

100 g mąki ryżowej białej

40 g mąki z ryżu brązowego- mielimy brązowy ryż lub kupujemy gotową

35 g skrobi ziemniaczanej

25 g mąki z tapioki- można zamienić na skrobię kukurydzianą

100 ml mleka roślinnego

20 g masła klarowanego- rozpuszczonego

2 łyżki ksylitolu- puder

1/2 łyżeczki pektyny jabłkowej- można zamienić na żelatynę, czy siemię lniane

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody

Szczypta soli

Esencja waniliowa- można dodać inną lubianą przez nas albo pominąć

Tłuszcz do smażenia

Ksylitol puder do posypania

Dżem, konfitura do nadziewania.

Wykonanie:

1. W naczyniu mieszamy wszystkie suche składniki. Całe jajko ubijamy, dodajemy do niego rozpuszczone masło wymieszane z mlekiem. Składniki łączymy, wlewamy do suchych, mieszamy drewnianą łyżką. Powstanie nam ciasto. Przykrywamy ścierką, odstawiamy na 15 minut.

2. Odrywamy kawałki wielkości orzecha włoskiego, w dłoniach formujemy kulkę, możemy ją spłaszczyć- ciasto i tak wyrośnie.

3. Smażymy w rozgrzanym tłuszczu na brązowy kolor. Przez wrzuceniem zróbmy próbę temperatury wrzucając kawałek ciasta- jak wypłynie usmażony tłuszcz gotowy.

4. Po usmażeniu nadziewamy.

Rady:

paczki robiłam malutkie i zapomniałam przetestować ich w większej-nie wiem, czy się dobrze usmażą. 🙂 Dlatego ten przepis jest na maluszki. 🙂 Ale zachęcam do próbowania większych. 🙂

Jeżeli używamy żelatyny, to rozpuśćmy 3/4 łyżeczki w podgrzanym mleku (można użyć części, będzie łatwiej rozprowadzić żelatynę).

Jeżeli używamy agaru, to dajmy go 1 łyżeczkę, zalejmy odrobina wrzącej wody, napęcznieje i dodajmy do mokrych składników.


8 thoughts on “Mini pączki. Bez drożdży, bez glutenu, bez laktozy, bez cukru. 

  1. Moje ciasto z tego przepisu jest bardzo płynne. Na pewno nie da się nic oderwać a juz spłaszczyć to całkiem ;)Dodam więcej maki i spróbuje upiec 🙂

    1. Basiu dosyp może mąki. Proporcje spisałam bardzo precyzyjnie-tak robię i jest dobre.Musi się dać uformować kulkę, o oderwaniu nie wspominając… dam zdjęcie konsystencji ciasta w przepisie.

  2. Dodałam mąki i po odstawieniu zgestnialo ladnie. Po upieczeniu stwierdzam ze spokojnie dam rade przeżyć tłusty czwartek. Nadziałam malinami I są bardzo smaczne 😋 Dzięki za przepis

  3. Jestem ZDUMIONa i ZACHWYCONA! Niemalże jak prawdziwe! Ciasto rzeczywiście wyszło mi za rzadkie Ale dosypalam maki i z łyżki wrzucałam do oleju. Wyszły nierówne Ale całkiem niezłe.

    1. Iza, może to specyfika konkretnych mąk? Staram się jak najbardziej precyzyjnie warzyć, ale skoro było za rzadkie, znaczy, ze potrzeba było mąk więcej. Musze chyba takie dopiski w przepisach robić, żeby dodawać je, jak za rzadkie-dając zdjęcie właściwej gęstości… To ja jestem zachwycona, że po mimo takich kłopotów pączki smakowały. Dziękuję za ten wpis. Pozdrawiam serdecznie. 🙂

  4. Czy mąkę z tapioki można zastapić mąką kukurydzianą czy tylko skrobią? Czy to w ogóle różnica?

    1. Kasiu, skrobią kukurydzianą możesz zastąpić tapiokę. Jest delikatniejsza, niż skrobia ziemniaczana. Skrobia jest w bezglutenowych mieszankach istotna, nie zabieraj jej. Pozdrawiam. :*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *