Placuszki, racuchy, pączki.

Obłędne jabłka w cieście. Bezglutenowe.

Z przyjemnością spisuję przepis, bo uwielbiamy te placuszki. Smakują nam zawsze i w każdej temperaturze – i na zimno, i na ciepło. Smażenie sprawia, że solidny plaster jabłka cudownie rozpływa się w ustach. Dodatek rumu i cytryny podbija chrupkość i smak. Wiele osób uważa, że używanie alkoholi w kuchni (czytaj do gotowania ;)) jest zbędną fanaberią kucharzy. Nic bardziej mylnego. Procentowe trunki wpływają na smak, na teksturę, na aromat. W mojej kuchni zawsze pod ręką mam wyskokowy niezbędnik: wódka, białe i czerwone wina wytrawne, rum, cherry, brandy. Trochę odbiegłam od jabłkowego tematu, a ten jest niezwykle wdzięczny. Zapraszam do przygotowania jabłek w cieście. Jestem przekonana, że zakochasz się w tych mięsistych i jędrnych placuszkach.

Składniki (ok. 15 sztuk):

Ok. 4 jabłek (tutaj odmiana Jonagold)

50 g skrobi ziemniaczanej

30 g mąki ryżowej

20 g skrobi z tapioki

7 łyżek mleka kokosowego

2 jajka

2 łyżki ksylitolu

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżka rumu

Cynamon – do posypania placków (można dodać do ciasta)

Szczypta soli

Tłuszcz do smażenia – u mnie masło klarowane

Wykonanie:

1. Jabłka obieramy, drylujemy, kroimy na ok. 1 cm krążki.

2. Mieszamy w misce mąki. Żółtka wraz z ksylitolem miksujemy do białości na puszystą, białą masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

3. Do mąk dodajemy mleko, żółtka, rum, mieszamy łyżką. Dodajemy białka, delikatnie łączymy z ciastem.

4. Rozgrzewamy patelnie z tłuszczem. Zanurzamy jabłkowe krążki w cieście, delikatnie otrząsamy z jego nadmiaru. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.

5. Przed podaniem posypujemy zmielonym ksylitolem i cynamonem.

Rady/uwagi:

  • jeżeli nie masz pod ręką rumu, dodaj tylko cytrynę; wyjdą tez smaczne, jeżeli chcesz pominąć jedno i drugie;
  • ciasto jest delikatne, nie powinno być smażone na bardzo wysokiej temperaturze, bo szybko się spiecze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *