Placuszki, racuchy, pączki.

Mięciutkie pączki bez jajek i glutenu – pyszne! Wegańskie, bezglutenowe.

Przepis na te pyszne, jak się okazało, pączki powstał przez zupełny przypadek – robiąc obiad w pośpiechu zapomniałam o dodaniu do placków jednego ze składników. 😉 Trochę to jednak trwało zanim doszłam do tego, co i jak zrobiłam, że pączki z sosem grzybowym jem. 😀

Tym sposobem mogę zaprosić Cię na pyszne i mięciutkie pączki. Robi się je bardzo prosto i szybko, a jeszcze szybciej zjada. Ciasto jest udane, bo lekkie i nie pijące tłuszczu. Dodatek ziemniaków sprawia, że pączki nie są suche.

Składniki (15 pączków – małych):

ok. 280 ml ciepłej wody

110 g ziemniaków – ugotowanych w skórkach

110 g mąki ryżowej

40 g mąki z sorgo

40 g mąki ziemniaczanej

20 g mąki z ciecierzycy

5 g suchych drożdży

1 łyżka cukru – rafinowanego dla drożdży

1/2  łyżeczki inuliny – opcjonalnie

tłuszcz do głębokiego smażenia

szczypta soli

Wykonanie:

1.Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na drobnych oczkach, dodajemy do nich wszystkie suche składniki, dolewamy wodę, miksujemy przez ok. 1 minutę. Przykrywamy naczynie z ciastem ścierką, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.

2. Rozgrzewamy tłuszcz, zanurzamy w nim wykałaczkę i jeżeli wkoło niej tworzą się bąbelki – smaży się, to tłuszcz jest wystarczająco mocno rozgrzany.

3. Ciasto mieszamy delikatnie łyżką, żeby lekko opadło. Nabieramy je zmoczona metalowa łyżką i opuszczamy do tłuszczu. Smażymy, przekręcając, na rumiano-złoty kolor. Studzimy, aby wilgoć z nich odparowała. Szprycujemy dowolnym nadzieniem, posypujemy ksylitolowym cukrem pudrem.

 

 

18 thoughts on “Mięciutkie pączki bez jajek i glutenu – pyszne! Wegańskie, bezglutenowe.

    1. Karo, nie zamieniałam, ale myślę, ze albo przez zwiększenie innych z przepisu mąk, albo przez dodatek np. maki ryżowej brązowej, kukurydzianej czy owsianej i powinno być dobrze. Pamiętaj tylko o tym, że wraz ze zmiana maki nasypuje zmiana chłonności wody – to tez trzeba dopasować.

    1. Ula, bez jajek tego nie widzę ale można pod to próbować przerabiać przepis – ja tego nie robiłam, doświadczenia brak.

    1. Pani Ago, uwielbiam Pani przepisy. Razem z żoną jesteśmy bezglutenowcami i stawiamy na mąki jednorodne. Pani strona cieszy więc nas po stokroć!
      Wiemy oczywiście sporo z własnego doświadczenia, ale czy jest szansa aby zrobiła Pani artykuł nt. właściwości poszczególnych mąk jednorodnych bg? Musi mieć Pani ogromne doświadczenie, więc ta wiedza byłaby bezcenna.
      Pamiętam jak dałam kiedyś przepis koledze na moją ulubioną pizzę bg bazującą na tapioce i mące koko. Usłyszałam tylko, że była okropna i w ogóle nie wyszła. Nie mogłam tego zrozumieć, bo zawsze wychodzi idealna. Dopiero po miesiącach doszliśmy do tego, że z braku mąk zastąpił je obie mąką ryżową 😉 A przecież każda jednorodna jest kompletnie inna 😉

    2. Ale się Cieszę! Pierwsza o nich opinia i to tak piękna. Bardzo dziękuję, jest mi niezwykle miło. Ściskam Was bardzo. :*

  1. Pani Ago, uwielbiam Pani przepisy. Razem z żoną jesteśmy bezglutenowcami i stawiamy na mąki jednorodne. Pani strona cieszy więc nas po stokroć!
    Wiemy oczywiście sporo z własnego doświadczenia, ale czy jest szansa aby zrobiła Pani artykuł nt. właściwości poszczególnych mąk jednorodnych bg? Musi mieć Pani ogromne doświadczenie, więc ta wiedza byłaby bezcenna.
    Pamiętam jak dałam kiedyś przepis koledze na moją ulubioną pizzę bg bazującą na tapioce i mące koko. Usłyszałam tylko, że była okropna i w ogóle nie wyszła. Nie mogłam tego zrozumieć, bo zawsze wychodzi idealna. Dopiero po miesiącach doszliśmy do tego, że z braku mąk zastąpił je obie mąką ryżową 😉 A przecież każda jednorodna jest kompletnie inna 😉

  2. Pełna nadziei zrobiłam te pączki ale chyba coś poszło nie tak, bo te niby pączki w czasie smażenia się rozwalały, w kształcie wyszły takie postrzępione, w konsystencji „chrupiące”, nie do nadziewania. Zjedliśmy puste. Nie wiem, co mogłam zrobić żle, może konsystencja ciasta była zbyt rzadka?

    1. Aniu, czy wszystkie składniki, co w przepisie, dawałaś? Wczoraj w nocy robilam z podwojnej porcji i wyszły dobre.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *