Szybki to będzie wpis. Mam moc pracy w dokumentach, którą powinnam zrobić na wczoraj, a jakby niewiele na to wskazuje. 😀

Zapraszam Cię na moje ulubione (na teraz 😉 ) racuszki z jagodami. Sezon krótki, korzystajmy z tych cudownych owoców póki się da.

Składniki (ok 12 sztuk):

2 jajka

40 g jogurtu roślinnego – u mnie kokosowy

30 g mąki sorgo

10 g skrobi ziemniaczanej

25 g ksylitolu lub innego słodzidła

10 g tapioki

1 łyżka oliwy z oliwek lub inny preferowany tłuszcz + masło klarowane do smażenia (lub inny tłuszcz)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

jagody, zamiennie inne owoce – pyszne z malinami 🙂

Wykonanie:

1. Żółtka z ksylitolem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy mąki, proszek do pieczenia, oliwę, jogurt, mieszamy.

2. Dodajemy do masy ubite na sztywno białka, delikatnie łączymy.

3. Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu. Wykładamy na niej po łyżce masy, umieszczamy na placuszkach owoce ilościowo wedle uznania, smażymy pod przykryciem na słabym ogniu, przekręcamy na drugą stronę i ponownie smażymy do zarumienienia.

4. Placki doskonale smakują z podsmażonymi owocami, jogurtem. Tutaj podsmażone z ksylitolem i woda różaną maliny, bo były pod ręką. 😀

Rady/uwagi:

  • ciasto jest delikatne, więc nie smażmy go na mocnym ogniu – szybko się pali;
  • jeżeli nie masz pod ręką jogurtu, to nie martw się, pomiń go niczym nie zastępując, wyjdzie smacznie.
Komentarze:
5 komentarzy
  1. Malwina 11 lutego, 2020 at 19:19 - Reply

    Witam jaka mąką mozna zastapic mąkę z sorgo?pozdrawiam

  2. grash 4 lipca, 2019 at 23:25 - Reply

    Aga, genialne – 12 minut i przepyszny podwieczorek gotowy, w życiu nie wpadłabym na takie zastosowanie jagód.
    Mój zestaw mąk; maranta trzcinowa (zamiast tapioki)
    mąka z zielonych bananów (zamiast sorgo)
    i dwie łyżki kasztanowej)
    Reszta składników bez zmian. Łatwe w przygotowaniu, łatwe w smażeniu, delikatne i puszyste w jedzeniu i…powtórzę to już któryś raz. AGA JESTEŚ GENIUSZEM KULINARNYM

    • Aga Bednarska 13 lipca, 2019 at 14:21 - Reply

      ❤️? O tak, te placuszki i mi się bardzo widzą. ? Dziękuję za przemiły, motywijący wpis. Ściskam bez umiaru. ?

  3. Kasia 2 lipca, 2019 at 20:07 - Reply

    Aga,
    wyglądają fantastycznie, za pewne też tak smakują;-).
    Czy próbowałaś może innych mąk? Nie mogę jeść tapioki ze względu na nietolerancje.
    Czy możesz polecić jakiś zamiennik?

    • Aga Bednarska 2 lipca, 2019 at 20:21 - Reply

      Dziękuję.:* Kasiu, na zamiennik tapioki idealnie pasuje maranta trzcinowa lub skrobia kukurydziana. Możesz dać też ziemniaczaną, będzie ciut mniej delikatniej, ale też zjadliwie ze smakiem. Ściskam :*