Dziś zapraszam na kolejne karnawałowe słodkości. Na faworki zapraszam. Jak nigdy pszennych nie zrobiłam, tak na bezglutenie się skusiłam. 😀

Faworki wyszły niezwykle smaczne, takie zwyczajne. Ciasto jest dosyć elastyczne, więc bez kłopotu można je formować. Jest to zasługa migdałów i jajek.


Składniki (ok. 25 sztuk):

65 g obranych migdałów + 4 pestki moreli gorzkiej

15 g ksylitolu + zmielony, zmiażdżony wałkiem lub w moździerzu ksylitol do posypania

20 g mąki owsianej – u mnie zmielone płatki

15 g tapioki

25 g mąki ryżowej

20 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka rumu, wódki lub octu

1 jajko – małe

1 żółtko – z małego jajka


Wykonanie:

1. Migdały mielimy wraz z ksylitolem na drobną mąkę.

2. Przesypujemy do miski. Dodajemy całe jajko i żółtko – ucieramy mikserem w jedną stronę ok. 5 minut. Możemy to wykonać bez miksera w makutrze.

3. Dodajemy alkohol i wszystkie mąki oprócz ziemniaczanej. Miksujemy. Przestajemy miksować, wsypujemy mąkę ziemniaczaną.

4. Podsypujemy mąkę (u mnie tapioka), wałkujemy cienko na papierze do pieczenia. Tniemy na paski, formujemy faworki (na YouTube jest masa filmików, jak to robić – sama skorzystałam).

5. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy, przekręcając na słomkowy kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Po odsączeniu posypujemy ksylitolowym cukrem pudrem.

Rada:

  • jeżeli po dodaniu mąki ziemniaczanej ciasta nie można uformować w zwartą kulę, to dodajmy więcej mąki ziemniaczanej; w tym przepisie wiele zależy od wielkości jajek – ja miałam wiejskie, małe jajka;
  • przekładając ciasto przez otwór róbmy to delikatnie, bo nie jest aż tak elastyczne, jak pszenne.

Komentarze:
14 komentarzy
  1. Mahda 8 stycznia, 2020 at 21:12 - Reply

    Czym mogę zastąpić żółtko? Białko i np pół banana da radę?

    • Aga Bednarska 8 stycznia, 2020 at 22:56 - Reply

      Nie wiem, czy tu się to sprawdzi, ale żółtko Dobrze zastępuje dynia (upieczona lub na parze).

  2. Martama2 26 lutego, 2019 at 10:18 - Reply

    Jak się to wrzuca na tłuszcz i na jaki tłuszcz? W garnku grzać, ile cm od dna? Nie mam pojęcia. Dziękuję

    • Aga Bednarska 26 lutego, 2019 at 15:11 - Reply

      Wrzucsmy tak, jak inne jedzenie do smażenia – do ręki, blisko na tłuszcz, żeby się nie chlapnąć i wrzut. Tłuszczu ma być tyle, żeby się unosiły na nim, nigdy mie mierzyłam, ale myślę, że z 7-8 cm. Pozdrawiam.

  3. Lili 8 lutego, 2018 at 10:37 - Reply

    Czy faworki można upiec w piekarniku czy musza być smażone na głębokim tłuszczu?

    • Aga Bednarska 8 lutego, 2018 at 11:22 - Reply

      Lili, szczerze, nie mam pojęcia, jak będą wyglądać upieczone. Pewnie coś pod ciastka wyjdzie. Ale czy wtedy będą takie kruche, takie faworkowe, to nie wiem…Pozdrawiam

  4. Sylwia 22 stycznia, 2018 at 21:37 - Reply

    Czym mozna make z tapioki zastapic ?

    • Aga Bednarska 23 stycznia, 2018 at 17:09 - Reply

      Cześć Sylwia! Daj samej ziemniaczanej. Powinno być dobrze. Ewentualnie możesz dać skrobie z kukurydzy, jak masz pod ręką. Pozdrawiam.

  5. magda 22 stycznia, 2018 at 14:48 - Reply

    Aga pestki moreli gorzkiej – gdzie można zakupić?? czy ewentualnie można pominąć?

    • Aga Bednarska 22 stycznia, 2018 at 15:15 - Reply

      Magda, pomiń. One są na aromat. Na ciasto nie wpływają. Ja kupuje w sklepie ze zdrową żywnością, w zielarskim. Warto je mieć pod ręką na zdrowie i smak. Kosztują kilka złotych.

      • Wioletta 19 lutego, 2020 at 12:01

        Aguś, i te pestki blendujesz i dodajesz razem z migdałami na początku?

      • Aga Bednarska 19 lutego, 2020 at 22:41

        Tak, razem z migdałami. Pestki nadają taki migdałowy właśnie posmak – coś jak olejek migdałowy. 😉 :*

  6. Monika 22 stycznia, 2018 at 09:08 - Reply

    Aga, uważasz że mąkę owsianą możnaby czymś zastąpić? (Kurydziana u nas też odpada 🙁 )

    • Aga Bednarska 22 stycznia, 2018 at 12:50 - Reply

      Monika, próbuj. Ale nie mam pojęcia, co z tego wyjdzie… Może więcej ryżowej i ziemniaczanej?