Placuszki, racuchy, pączki.

Faworki (Chrust). Pyszne i chrupiące! Bezglutenowe. 

Dziś zapraszam na kolejne karnawałowe słodkości. Na faworki zapraszam. Jak nigdy pszennych nie zrobiłam, tak na bezglutenie się skusiłam. 😀

Faworki wyszły niezwykle smaczne, takie zwyczajne. Ciasto jest dosyć elastyczne, więc bez kłopotu można je formować. Jest to zasługa migdałów i jajek.


Składniki (ok. 25 sztuk):

65 g obranych migdałów + 4 pestki moreli gorzkiej

15 g ksylitolu + zmielony, zmiażdżony wałkiem lub w moździerzu ksylitol do posypania

20 g mąki owsianej – u mnie zmielone płatki

15 g tapioki

25 g mąki ryżowej

20 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka rumu, wódki lub octu

1 jajko – małe

1 żółtko – z małego jajka


Wykonanie:

1. Migdały mielimy wraz z ksylitolem na drobną mąkę.

2. Przesypujemy do miski. Dodajemy całe jajko i żółtko – ucieramy mikserem w jedną stronę ok. 5 minut. Możemy to wykonać bez miksera w makutrze.

3. Dodajemy alkohol i wszystkie mąki oprócz ziemniaczanej. Miksujemy. Przestajemy miksować, wsypujemy mąkę ziemniaczaną.

4. Podsypujemy mąkę (u mnie tapioka), wałkujemy cienko na papierze do pieczenia. Tniemy na paski, formujemy faworki (na YouTube jest masa filmików, jak to robić – sama skorzystałam).

5. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy, przekręcając na słomkowy kolor. Wyjmujemy na ręcznik papierowy. Po odsączeniu posypujemy ksylitolowym cukrem pudrem.

Rada:

  • jeżeli po dodaniu mąki ziemniaczanej ciasta nie można uformować w zwartą kulę, to dodajmy więcej mąki ziemniaczanej; w tym przepisie wiele zależy od wielkości jajek – ja miałam wiejskie, małe jajka;
  • przekładając ciasto przez otwór róbmy to delikatnie, bo nie jest aż tak elastyczne, jak pszenne.

8 thoughts on “Faworki (Chrust). Pyszne i chrupiące! Bezglutenowe. 

    1. Magda, pomiń. One są na aromat. Na ciasto nie wpływają. Ja kupuje w sklepie ze zdrową żywnością, w zielarskim. Warto je mieć pod ręką na zdrowie i smak. Kosztują kilka złotych.

    1. Cześć Sylwia! Daj samej ziemniaczanej. Powinno być dobrze. Ewentualnie możesz dać skrobie z kukurydzy, jak masz pod ręką. Pozdrawiam.

    1. Lili, szczerze, nie mam pojęcia, jak będą wyglądać upieczone. Pewnie coś pod ciastka wyjdzie. Ale czy wtedy będą takie kruche, takie faworkowe, to nie wiem…Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *