Placuszki, racuchy, pączki.

Biszkoptowe placuszki – miękkie, puszyste, bezglutenowe.

Zapraszam Cię do zrobienia prostych, mięciutkich, puszystych  i bardzo smacznych placuszków, które zagościły w mojej kuchni dzięki japońskiej inspiracji. Moje córki zajadają się nimi ze smakiem.  Smażę je z dodatkiem różnych mąk wiec bez problemu ryżową możesz zamienić na kasztanową, sorgo, kukurydzianą itd. Podobnie z jogurtem, który zastąpisz mlekiem kokosowym. Placuszki doskonale smakują podane z domowymi kremami czekoladowymi, sosami owocowymi lub obsypane ksylitolowym cukrem pudrem. Smażenie pod przykryciem jest istotne, więc nie pomijaj go.

Składniki (ok. 10 sztuk):

2 jajka

20 g ksylitolu lub innego słodziła

25 g mąki ryzowwj

10 g skrobi z tapioki

5 g skrobi ziemniaczanej

1 łyżka jogurtu roślinnego lub ok. 20 ml mleka roślinnego

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego – opcjonalnie

Szczypta soli

Szczypta proszku do pieczenia – opcjonalnie

Tłuszcz do wysmarowania patelni

Wykonanie:

1. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, żółtka, wraz z ksylitolem ucieramy do białości, dodajemy jogurt, ekstrakt, mieszamy dokładając przesiane mąki, proszek. Masę delikatnie łączymy z białkami.

2. Natłuszczamy patelnie, nadmiar tłuszczu ściągamy ręcznikiem kuchennym. Na rozgrzanej patelni umieszczamy kopiastą łyżkę ciasta, a po zapełnieniu patelni plackami przykrywamy ją pokrywką i smażymy na średnim ogniu przez ok. 1, 5 – 2 minuty. Placki delikatnie przekręcamy, dodajemy odrobinę tłuszczu i ponownie smażymy pod przykryciem.

5 thoughts on “Biszkoptowe placuszki – miękkie, puszyste, bezglutenowe.

  1. czegoś takiego mi brakowało, wyglądają wspaniale,mniam……i w opisie takie proste, mam nadzieję, że dam radę. Zamelduję po wykonaniu. Aga jesteś wielka. Pozdrawiam ciepło.

    1. Siema! Cieszę się, że placuszki podeszły. 😁 Bardzo dziękuję Ci wpis i tak zacną rekomendację. 😘😘😘

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *