O mnie

Miło mi, że trafiłeś do mojej kuchni! Uwielbiam gotować. Moja miłość do jedzenia spowodowała, że skończyłam szkołę kucharską – z wykształcenia jestem kucharzem, jak i technikiem żywienia zbiorowego. Kocham również historię. Owocem tej miłości stały się studia magisterskie na UMCS w Lublinie – jestem historykiem. Prócz tego jestem oligofrenopedagogiem i nauczycielem dzieci ze spektrum autyzmu. Praca z dziećmi niepełnosprawnymi to moja pasja. Stanowi też część życia. Nade wszystko jestem mamą dwóch wspaniałych córek- Łucji i Oliwii.

Wiele osób pyta mnie, jak to się stało, że gotuję bez glutenu, cukru i nabiału. Najczęściej pada zapytanie: moda? Muszę rozczarować. Rewolucję jedzeniową zawdzięczam swoim dzieciom. Dzięki nim to wszystko. Zaczęło się od chęci uleczenia jednej z córek (Oliwii) z atopowego zapalenia skóry. O tym, że sposób jedzenia może wpływać na jej stan usłyszałam od jednego z alergologów. Nic nie tracąc postanowiłam spróbować. To, co nastąpiło potem, przeszło moje najśmielsze oczekiwania. W ciągu tygodnia zmiany skórne ustąpiły! Mało tego. U drugiej córki (Łucji) z autyzmem zauważyłam poprawę w kontakcie. Nie mówiąc już o moim własnym samopoczuciu. Postanowiłam, że dieta “3 x bez” staje się od teraz naszym zdrowym stylem życia. Początki nie wyglądały dobrze. Przez rok męczyłam się, gdyż z uporem maniaka chciałam zamieniać przepisy glutenowe na bezglutenowe, aż zrozumiałam, że nie tędy droga. Zaczęłam korzystać z dobrodziejstw składników samych w sobie i z przepisów z natury bezglutenowych. W samą porę! Gdybym nie zmieniła podejścia, znienawidziłabym to, co kocham – jedzenie i gotowanie. Odczarowałam kuchnie. Gotowanie znów stało się moją olbrzymią pasją, w które wkładam całe serce, a potrawy odwdzięcza się smakiem. Ponownie z przyjemnością zaczęłam czytać książki o jedzeniu… Moje córki są najlepszymi krytykami kulinarni i najwdzięczniejszymi fankami. Zawsze służą mi świetnymi radami, dzielnie próbując tego, co rodzicielka do próbowania podsuwa.

Nie zjedzą niczego, co im nie smakuje, a że pamiętają czasy pszenicy i śmietany poprzeczkę mam mocno podniesioną. Wiedz jedno, na bloga nigdy nie trafia nic, co moim dzieciom nie “podejdzie” i chyba to jest przepis na dobry smak potraw. Zdrowe jedzenie zawdzięczam dzieciom, a bloga koleżankom z facebookowej grupy „Autyzm –dieta 3 x bez (przepisy)”. Dziewczyny, z przyczyn pragmatycznych, zaczęły namawiać mnie do tego, abym założyła stronę ze swoimi recepturami. Więc założyłam. Obecnie można mnie również spotkać na założonej prze ze mnie grupie “Autyzm-bo jedzenie ma znaczenie”. Wpadaj, jeżeli masz ochotę!

“Przyjemność brzucha jest podstawą i korzeniem wszelkiego dobra” (Epikur). ???? Ta myśl do mnie przemawia. ????

Co znajdziesz na moim blogu

  • Smaczne i proste jedzenie bez glutenu, bez nabiału, bez rafinowanego cukru i w dużej mierze bez jajek. Na blogu wszystkie przepisy są 3xbez – bez glutenu, nabiału i rafinowanego cukru.

  • Łatwe przepisy kulinarne z całego świata.

  • Wypróbowane i sprawdzone receptury. U mnie nie znajdziesz przypadku. Przepisy spisuje bardzo precyzyjnie, gdyż uważam, że przy bezglutenowym gotowaniu jest to niezwykle istotne (szczególnie przy mieszaniu mąk). Podobnie postępuję w opisach starającą się wyjaśniać, dlaczego robię tak, a nie inaczej.

  • Sprytne gotowanie. Poznasz triki, które sprawią, że gotowanie stanie się proste, łatwe, a nawet przyjemne.

  • Naturalne składniki. Nie stosuje w kuchni chemicznych dodatków, polepszaczy.

Czego u mnie nie znajdziesz

  • Mięsa ssaków i ptaków. Jedyne mięso, które jemy, to ryby i tzw. owoce morza.

  • Jedzenia, które wygląda pięknie, a smakuje blee. W jedzeniu najważniejszy jest dla mnie smak i tym się kieruje.

  • Przepisów kiepsko opisanych, niedokładnych, nieprecyzyjnych.

  • Jedzenia przyrządzonego z wykorzystaniem gotowych/kupnych miksów. Mąki mieszam sama.

Copyright © Teksty i zdjęcia są mojego autorstwa. Zastrzegam sobie wyłączne prawo do ich dysponowania. Jeżeli chcesz je wykorzystać skontaktuj się ze mną. Jeżeli korzystasz z tzw. prawa cytatu, podaj źródło.