Co tu dużo pisać. Smaczne, elastyczne naleśniki mi wyszły, więc przepis musi być.

Składniki (ok. 8 sztuk):

300 ml mleka roślinnego

80 g mąki ryżowej

45 g skrobi z tapioki

25 g mąki z komosy ryżowej

15 g mąki owsianej

1 jajko

1 – 2 łyżeczek ksylitolu

Szczypta soli

Tłuszcz do smażenia


Wykonanie:

1. Mąkę owsianą podprażamy chwilę na patelni, do czasu, aż zacznie pachnieć.

2. Wszystkie składniki umieśćmy w misce, przy pomocy trzepaczki dokładnie je połączmy.

3. Ciasto wylewamy na środek natłuszczonej patelni, rozprowadzamy i smażymy.

Rady:

  • jeżeli używamy płatków owsianych, to podprażmy je, a potem zmielmy;
  • jeżeli na patelni damy więcej tłuszczu, naleśniki wychodzą porowate, jak na zdjęciu; jeżeli tłuszcz dodany jest do ciasta, to naleśniki są gładkie.

Komentarze:
9 komentarzy
  1. Iza 16 stycznia, 2020 at 22:14 - Reply

    A jaka inna mąka oprócz owsianej?. Kukurydziana też odpada, i czy zamiast jajek mogę dać siemię lniane? Pozdrawiam

    • Aga Bednarska 18 stycznia, 2020 at 14:43 - Reply

      Z naleśnikami jest tak, że nie bez przetestowania nie powiem Ci, że na takiej i takiej mace w zamian wyjdzie dobrze. Tu radzę jednak przetestować – zmieniają się konsystencja, właściwości maki itp. Musisz przetestować na tych mąkach, które możesz. Na blogu mam też trochę naleśników – bez jajek również. Może coś Ci podpasuje.

  2. Partycja 29 listopada, 2017 at 05:25 - Reply

    Witaj, czy te nalesniki nadadzą się do krokietów? I czy można je zamrozić?

    • Agnieszka Bednarska 29 listopada, 2017 at 06:02 - Reply

      Cześć Patrycja! Śmiało możesz robić z nich krokiety. Są cienkie i elastyczne. Dobrego dnia.

    • Agnieszka Bednarska 1 grudnia, 2017 at 19:44 - Reply

      Cześć Patrycja. Na krokiety sa świetne. Co do mrożenia, to nigdy tego z naleśnikami nie robiłam, ale myślę, że dadzą radę. Pozdrawiam serdecznie.

  3. Kinga stec 15 listopada, 2017 at 10:33 - Reply

    Jak sie cieszę ze zamieściłaś ten przepis na stronie- juz nie mogę sie doczekać zeby je przygotować…
    akurat zaczęliśmy detoks – bez glutenu, cukru, nabialu I miesa I moje 3 dziewczyny beda zachwycone ze mogla tez jeść nalesniki!!!! Wielka buzka. Kinga.?

    • Agnieszka Bednarska 15 listopada, 2017 at 11:18 - Reply

      Cześć Kinga! Mam nadzieje, że Wam dziewczyny naleśniki podejdą. Do napisania… Dziękuję Ci bardzo za ten miły komentarz. Całus. :*

      • Kinga stec 22 listopada, 2017 at 23:41

        Dzis dopiero wyprobowalysmy przepis bo czekalysmy na dostawe tapioki!! Jednoglosnie stwierdzilysmy ze sa mistrzowskie! My jeszcze dostałyśmy troszkę wanili- bo zima jakos z wanilia lepiej wszystko smakuje…? Super ze jest ktoś taki jak ty, kto ma reke i czas do wyprobowania przepisow, co dziala a co nie-bo w przypadku bezglutenu to ciasto nie ma tego „lepiszcza” i duzo sie składników marnuje jesli przyjdzie nam ochota na eksperymentowanie…. a my juz nie musimy niczego psuć ani „wywazac juz otworzonych drzwi” bo ty je otwarlas!!! Wielkie dzieki!
        Kinga.

      • Agnieszka Bednarska 1 grudnia, 2017 at 19:49

        Siema Kinga! Ciesze się bardzo, że na coś się przydaję. 😀 Robię, co mogę, żeby przepisów było coraz więcej, chociaż nie jest najprościej, bo sama muszę blog ogarniać i dom, dzieci, studia i inne zajęcia też sama. 😉 Ściskam Was mocno i do napisania. :*