Tajemnicą delikatności i cienkości tych naleśników jest użyty rodzaj mąki. Z mąki gryczanej palonej (najczęściej taką kupujemy w sklepie- o ile nie ma adnotacji, że jest to mąka gryczana niepalona) naleśniki w smaku są mocno gryczane, ciasto grubsze i cięższe. Z niepalonej wprost odwrotnie- elastyczne, mięciutkie i cienkie. Mąkę, bez problemu, zrobimy sobie sami- wystarczy zmielić (chociażby w młynku do kawy) kaszę gryczaną niepaloną (białą). Zajmie nam to dosłownie kilka sekund.
(ok. 10 sztuk)
150 g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej
50 g skrobi ziemniaczanej
400 ml zimnej wody
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
1. Umieszczamy wszystkie składniki w misce, trzepaczką dokładnie je łączymy.
2. Odstawiamy na minimum 30 minut (bez problemu może ciasto postać w lodówce kilka godzin).
3. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy łyżkę tłuszczu, podgrzewamy i gorący wlewamy do ciasta- będzie nam się dobrze smażyło.
4. Wlewamy ciasto na patelnie. Smażymy do momentu lekkiego odchodzenia brzegów ciasta od patelni.
Naleśniki doskonale smakują w wersji wytrawnej, jak i na słodko.
Rady:
Jeżeli używamy mąki palonej, dodajmy 50 ml mniej wody. Mąka palona inaczej pracuję i jest mniej elastyczna.
Zapraszam na Facebooka:
Dzięki za przepis. Czy skrobię można zastąpić np gumą ksantową i siemieniem?
Czy zamiast mielić kaszę, mogę użyc mąki gryczanej?
Siema Weronika! Pewnie, że tak. Pozdrawiam. :*
Rety jakie pyszne te naleśniki!!dzięki za przepis.
Cześć Justyna! Bardzo się cieszę, że posmakowały. Polecam się. Dziękuję bardzo za wpis… Buziak. :*
Czy kaszę przed zmieleniem należy ugotować?
Kasza sucha, nic nie gotujemy. Pozdrawiam
Czym mozna zastąpiĆ jajko?
Magda, niczym nie trzeba zastępować.Jak robię bez, to zwyczajnie dodaje tylko trochę tapioki w miejsce ziemniaczanej ok. 20 gram i wtedy tez trzeba dodać więcej wody. Ciasto ma się swobodnie na patelni rozprowadzać. Pozdrawiam.
Czy 20 g tapioki zamiast jajka oznacza, że wsypujemy 50 g skrobi ziemniaczanej i dodatkowo20 g zatoki, żeby zastąpić jajko, czy może wsypujemy tylko 20 g zatoki?
Czy mozna zastapic skrobie siemniaczana maka z tapioki?
Można bez problemu. Pozdrawiam.