Tajemnicą delikatności i cienkości tych naleśników jest użyty rodzaj mąki.  Z mąki gryczanej palonej (najczęściej taką kupujemy w sklepie- o ile nie ma adnotacji, że jest to mąka gryczana niepalona) naleśniki w smaku są mocno gryczane, ciasto grubsze i cięższe. Z niepalonej wprost odwrotnie- elastyczne, mięciutkie i cienkie. Mąkę, bez problemu, zrobimy sobie sami- wystarczy zmielić (chociażby w młynku do kawy) kaszę gryczaną niepaloną (białą). Zajmie nam to dosłownie kilka sekund.


Składniki:

(ok. 10 sztuk)

150 g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej

50 g skrobi ziemniaczanej

400 ml zimnej wody

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

1. Umieszczamy wszystkie składniki w misce, trzepaczką dokładnie je łączymy.

2. Odstawiamy na minimum 30 minut (bez problemu może ciasto postać w lodówce kilka godzin).

3. Rozgrzewamy patelnię, rozpuszczamy łyżkę tłuszczu, podgrzewamy i gorący wlewamy do ciasta- będzie nam się dobrze smażyło.

4. Wlewamy ciasto na patelnie. Smażymy do momentu lekkiego odchodzenia brzegów ciasta od patelni.

Naleśniki doskonale smakują w wersji wytrawnej, jak i na słodko.

Rady:

Jeżeli używamy mąki palonej, dodajmy 50 ml mniej wody. Mąka palona inaczej pracuję i jest mniej elastyczna.

Zapraszam na Facebooka:

img_0157-12.jpg

Komentarze:
12 komentarzy
  1. Michał 19 listopada, 2022 at 11:39 - Reply

    Dzięki za przepis. Czy skrobię można zastąpić np gumą ksantową i siemieniem?

  2. Weronika 15 marca, 2018 at 16:46 - Reply

    Czy zamiast mielić kaszę, mogę użyc mąki gryczanej?

    • Aga Bednarska 15 marca, 2018 at 17:06 - Reply

      Siema Weronika! Pewnie, że tak. Pozdrawiam. :*

  3. Justyna 6 marca, 2018 at 11:20 - Reply

    Rety jakie pyszne te naleśniki!!dzięki za przepis.

    • Aga Bednarska 6 marca, 2018 at 15:42 - Reply

      Cześć Justyna! Bardzo się cieszę, że posmakowały. Polecam się. Dziękuję bardzo za wpis… Buziak. :*

  4. Anonim 15 października, 2017 at 15:59 - Reply

    Czy kaszę przed zmieleniem należy ugotować?

    • Agnieszka Bednarska 15 października, 2017 at 18:45 - Reply

      Kasza sucha, nic nie gotujemy. Pozdrawiam

  5. MagDa 8 października, 2017 at 18:35 - Reply

    Czym mozna zastąpiĆ jajko?

    • Agnieszka Bednarska 9 października, 2017 at 07:40 - Reply

      Magda, niczym nie trzeba zastępować.Jak robię bez, to zwyczajnie dodaje tylko trochę tapioki w miejsce ziemniaczanej ok. 20 gram i wtedy tez trzeba dodać więcej wody. Ciasto ma się swobodnie na patelni rozprowadzać. Pozdrawiam.

      • Andziaplus 7 sierpnia, 2021 at 07:51

        Czy 20 g tapioki zamiast jajka oznacza, że wsypujemy 50 g skrobi ziemniaczanej i dodatkowo20 g zatoki, żeby zastąpić jajko, czy może wsypujemy tylko 20 g zatoki?

  6. Izabela 18 kwietnia, 2017 at 08:18 - Reply

    Czy mozna zastapic skrobie siemniaczana maka z tapioki?

    • Agnieszka Bednarska 4 czerwca, 2017 at 12:03 - Reply

      Można bez problemu. Pozdrawiam.