Naleśniki

Bezglutenowe krokiety z pieczarkami i kapustą. Bez glutenu, wegetariańskie.

Niezawodne, w smaku całkiem zwyczajne – jak pszenne – takie są te krokiety! Nic się nie rozpada, nic nie pęka, wszytko smakuję. 😀 Do tego czerwony barszczyk np. ten <klik> i mamy ucztę doskonałą. Jeżeli masz ochotę na krokiety, a nie możesz używać jajek lub mąki kukurydzianej możesz wykonać naleśniki według tej receptury <klik>. Bezjajeczną panierkę natomiast zrobisz tym sposobem <klik>.

Składniki (ok. 12 sztuk):

Naleśniki:

ok. 370 ml wody

3 jajka

100 g tapioki

100 g mąki kukurydzianej

70 g mąki z sorgo

szczypta soli

3 łyżki oliwy

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki (prócz oliwy) łączymy za pomocą trzepaczki, odstawiamy na 10 5 minut.

2. Na patelni rozgrzewamy mocno oliwę, wlewamy do ciasta, mieszamy.

3. Już bez natłuszczania patelni wylewamy na środek patelni ciasto, rozprowadzamy jego cienką warstwę – ciasto ma się lekko na patelni rozlewać.

Farsz

Składniki:

400 g pieczarek – oczyszczone z ziemi, kapelusze obrane ze skórki

300 g ugotowanej lub ze słoika pasteryzowanej kapusty kiszonej

1 cebula

2 łyżki oliwy

sól do smaku

pieprz czarny – do smaku

Wykonanie:

1. Obrane pieczarki kroimy na cienkie plasterki (ja użyłam małej szatkownicy/mandoliny do warzyw), a następnie siekamy nożem.

2. Cebulę pokrojoną w kostkę szklimy na oliwie, dodajemy pokrojone pieczarki, dodajemy szczyptę soli, podsmażamy do miękkości, do czasu, aż odparuję wodę wytrąconą z grzybów.

3. Kapustę odciskamy, siekamy, dodajemy pieczarki, doprawiamy solą pieprzem.

4. Na brzegu naleśnika umieszczamy łyżkę farszu (ilość zależy od wielkości naleśników, u mnie duże), rozpłaszczamy go, zakładamy boki naleśników, a następnie zwijamy w rulon.

Panierka:

Panierujemy w jajku (wegańską panierką masz we wstępie do przepisu) i mące gari zmieszanej z odrobina innej np sorgo, kukurydzianej, ciecierzycy lub pokruszonych płatkach jaglanych, czy panierce z mąki z ciecierzycy. Tutaj mąka gari, sorgo i odrobina kurkumy dla koloru. Smażymy na złoty kolor.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *