Naleśniki

Bezglutenowe i wegańskie naleśniki. Elastyczne, wrapy.

Na naszym bezglutenowym jedzeniu chleb jemy stosunkowo rzadko. Królują natomiast naleśniki z różnymi wytrawnymi nadzieniami. Zamiast kanapki do szkoły moje córki najczęściej dostają naleśniki z warzywami.

Ten wpis poświęcony jest naleśnikom bezjajecznym. Są bardzo elastyczne, nie rwą się, mają neutralny smak. Idealne do krokietów, wrapów.


Składniki (6-7 sztuk):

250 ml wody

130 g miksu mąk <klik>

30 g mąki ryżowej

1 łyżeczka nasion babki płesznik

1/2 łyżeczki kurkumy – na kolor i dla zdrowia

1/2 łyżeczki soli

1 i 1/2 łyżki oleju, masła klarowanego

Rady:

  • zamiast nasion babki płesznik można użyć jej łuski. Nasionka są widoczne tylko po jednej stronie, nie chrupią, nie czuć ich podczas jedzenia;
  • kurkuma opcjonalna, tylko wtedy naleśniki będą blade;
  • ciasto jest bardzo wodniste i takie ma być, jeżeli chcemy cienkich, elastycznych naleśników.


Wykonanie:

1. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką w naczyniu. Odstawiamy na ok. 10 minut.

2. Rozgrzewamy patelnie wraz z tłuszczem, który po nagrzaniu wlewamy do ciasta.

3. Wylewamy na patelnie cieniutką warstwę ciasta. Smażymy, jak zwykłe naleśniki.

Przepis na nadzienie znajdziesz tutaj <klik>

4 thoughts on “Bezglutenowe i wegańskie naleśniki. Elastyczne, wrapy.

  1. Najlepsze naleśniki bezglutenowe jakie jadłam 😀 Teraz muszę się nauczyć je jeść z umiarem bo przesadzilam z ilością.
    ABSOLUTNA REWELACJA

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *