Muffinki i babeczki

Pysznie czekoladowe muffinki. Bez jajek, bez glutenu, bez laktozy.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na miękkie, puszyste, obłędnie czekoladowe babeczki – bez glutenu, laktozy, jajek, cukru. Drugiego dnia równie smaczne są jak dnia pierwszego.

Składniki:

( 8 sztuk)

2 duże jabłka (ok 180-200 ml)przesmażone

75 ml wody gazowanej

75 ml mleka kokosowego

50 g oleju kokosowego- rozpuszczone

45 g mąki z ryżu brązowego-zmielony ryż

20 g mąki z tapioki

15 g mąki jaglanej-zmielona kasza (z Rossmanna nie jest gorzka)

15 g mąki owsianej-zmielone płatki owsiane

2 łyżki kakao

1,5 łyżki ksylitolu- puder

1 łyżka octu

3/4 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki esencji waniliowej

Szczypta soli

Ok. 8 kostek czekolady


Wykonanie:

1. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej (prócz jabłek) mokre. Do suchych dodajemy mokre, jabłka- mieszamy.

2. Napełniamy do połowy silikonową foremkę, umieszczamy czekoladę, dokładamy ciasta do ok. 0,5 cm od brzegu foremki. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

3 thoughts on “Pysznie czekoladowe muffinki. Bez jajek, bez glutenu, bez laktozy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *