Muffinki i babeczki

Muffinki owsiane z bananami. Bezglutenowe, bezlaktozowe, bezcukrowe.

Zapraszam do wypróbowania przepisu na zdrowszą, ale nadal smaczną :), wersję owsianych babeczek. Receptura nie jest wymagająca, ani czasochłonna. Piekę je z dziećmi dosyć często, bo lubią brać je na drugie śniadanie do szkoły. Istotne jest w nich to, że następnego dnia nadal są miękkie.


Składniki:

12 sztuk

250 g płatków owsianych podprażonych przez kilka minut na patelni i zmielonych na mąkę. 

55 g oleju kokosowego,rozpuszczonego

3 banany

2 jajka

1 łyżka słodzidła ( lub indywidualnie więcej) jakie kto preferuje- ksylitol, syrop daktylowy, stewia

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody – nie obawiać się ilości, nie będzie jej czuć

1 łyżeczka esencji waniliowej- opcjonalnie

Można dorzucać do nich, co nam się podoba- na zdjęciu pokruszona czekolada i borówki. W tym cieście nie będzie nic na dno opadać.

Szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki wymieszać. Banany zblenderować, jajka ubić- połączyć. Dodać olej, esencje. Do masy dosypać składniki suche i mamy ciasto gotowe. Napełniamy papilotki do wysokości 3/4. Wkładamy do nagrzanego piekarnik na ok. 25 -30 minut w temperaturze i pieczemy w 180 stopniach.

Rada:

Możemy babeczki zrobić bez prażenia płatków, ale wtedy tracą na smaku.

Z racji tego, że ciasto jest bardzo wilgotne radzę piec w silikonowych foremkach- do papierowych mogą bardzo mocno przywrzeć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *