Przedstawiam Ci obłędnie czekoladowy deser, który zrobisz w kilka minut. To takie 3w1. 😀 Jak finalnie będzie wyglądał zależny od tego, w czym go zrobisz i ile czasu będzie się piekł w piekarniku. Jeżeli chcesz lekko spieczonych brzegów i bardzo płynnego środka, to idealne do tego nadadzą się słoiczki i czas pieczenia ok. 7 minut. Babeczki z płynącym wnętrzem upieczesz w ringu/obręczy (u mnie o średnicy 8 cm), której brzegi najlepiej wyścielić papierem do pieczenia. Babeczka urośnie, więc papier musi wystawać ok. 2 cm. poza obręcz. Deser serwujesz od razu po upieczeniu – wtedy popłynie. Czas pieczenia takiej babeczki, to ok. 10 minut. Jeżeli chcesz zjeść babeczkę bez płynnego wnętrza, to trzymam ją w pierniku ok. 14 minut. Każdy piekarnik pracuje inaczej, praktyką musisz określić, kiedy chcesz i kiedy musisz skończyć pieczenie.

Zapraszam do wspólnego pichcenia :*

Składniki (ok 2 – 4 porcje):

2 jajka

80 g czekolady gorzkiej

15 g mąki kasztanowej – u mnie z kasztanów wodnych

5 g kakao – proszek

40 g masła klarowanego – u mnie ghee

25 -30 g ksylitolu

3 ziarenka kardamonu – utłuczone – opcjonalnie

szczypta soli

Dla dorosłych 

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej – rozpuszczona w 1 łyżce gorącej wody

Wykonanie:

1. Czekoladę, masło mieszając rozpuszczamy na ogniu. Studzimy do ciepłej temperatury, bo nie chcemy, aby nam się jajka ścięły.

2. Jajka wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę.

3. Wlewamy do masy czekoladę, mieszamy, a następnie dodajemy kakao, mąkę, kardamon (opcjonalnie kawę).

4. Masę umieszczamy w wyłożonych papierem ringach, innych foremkach lub w słoiczkach – zależy, co chcemy dotrzymać – czytaj wstęp.

5. Pieczemy w nagrzanym od ok. 180 stopni piekarniku; ilość czasu uzależniona od tego, co chcemy otrzymać – czytaj wstęp.

6. Jeżeli deser pieczony był w obręczy, to łopatką delikatnie dościgamy z blachy do pieczenia, umieszczamy na talerzyku, podnosimy obręcz, ściągamy papier.

Rady:

  • w tym deserze mąkę kasztanowa zamienisz bez kłopotu innymi, proporcja może być tylko inna;
  • jeżeli nie masz od ręką kakao, to zamień go na mąkę;
  • mąkę z kasztanów wodnych kupisz w orientalnych sklepach.
Komentarze:
2 komentarze
  1. Izabela 21 października, 2020 at 20:21 - Reply

    A co zamiast mąki kasztanowej, ale też bezglutenowego?

    • Aga Bednarska 22 października, 2020 at 15:28 - Reply

      Tutaj możesz daż, jaką masz (tylko nie sama skrobiówka np. ziemniaczana i tapioka) – są jajka, tłuszcz, nic się nie będzie rozpadało…