Do stworzenia tego deseru zainspirowała mnie restauracyjna słodkość, przy której wraz z koleżankami świętowałyśmy moje urodziny. Jadłam, mruczałam, jednocześnie wnikliwie analizując smak, teksturę, zapach… Chciałam podobne upiec w domu, a wiedziałam, że przepisu nie dadzą. Nie, że nie pytałam. 😀 Trochę inspiracji, trochę wkładu własnego i powstał deser jak malowany, na który mam przyjemność Cię zaprosić.

Wbrew pozorom robi się go bardzo prosto, błyskawicznie i niezawodnie. Idealny dla niezapowiedzianych gości lub niezapowiedziane zachcianki. 🙂 Słodycz czekolady, kwaskowatość porzeczek, wytrawność lodów cudownie kontrastująca z czekoladą… Smaki, faktury komponują się w nim doskonale.

Składniki (ok. 3 porcje):

Mus:

1/2 szklanki porzeczek – oczyszczonych z szypułek

1 łyżeczka ksylitolu lub innego słodzidła

Wykonanie:

Porzeczki wraz z ksylitolem blendujemy. Przecieramy przez sitko.

Ciasto

1 jajko

40 g gorzkiej czekolady

12 g mąki kasztanowej – zamiennie sorgo, kukurydziana, gryczana

20 g masła klarowanego – u mnie Ghee

ok.10 – 15 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła

1 łyżeczka wódki – opcjonalnie

kilka ziarenek soli

Wykonanie:

1. Na wolnym ogniu, mieszając, rozpuszczamy masło i czekoladę, nie zagotowujemy. Ścigamy z ognia gdy tylko składniki się rozpuszczą, dodajemy wódkę. Studzimy.

2. Jajko z ksylitolem ubijamy na puszysta masę. Wlewamy czekoladę, dosypujemy mąkę. Mieszamy.

3. 3 obręcze/ ringi wykładamy papierem (paski papieru umieszczamy na wewnętrznych ściankach ringu), wlewamy po ok. 2 łyżki czekoladowej masy. Na środku umieszczamy po łyżeczce musu porzeczkowego.

4. Pieczemy ok. 10-12 minut w 180 stopniach. Studzimy.

5. Deser podajemy z pozostałą częścią musu porzeczkowego, owocami i wytrawnymi  lodami.

Lody jogurtowe

Domowy lub sklepowy jogurt kokosowy/ migdałowy/ z nerkowców

słodziło – opcjonalnie

owoce – opcjonalnie

Wykonanie:

1. Jogurt ok 2 godziny przed pieczeniem umieszczamy w zamrażalniku.

2. Jeżeli mamy takie życzenie, możemy go dosłodzić, dodać mus, czekoladę… Ja lubie na wytrawnie w kontraście do słodyczy czekoladowego ciastka.

3. Podczas zaprażania jogurt możemy przemieszać kilkakrotnie.

3. Podajemy z ciastem.

Komentarze:
2 komentarze
  1. Justyna 16 października, 2019 at 09:00 - Reply

    Zrobiłam babeczki w prostszej wersji – zamiast musu dodałam dżem bezcukrowy, wyszły bardzo smaczne :)). Jednak chciałabym w przyszłości zrezygnować z gorzkiej czekolady (zawiera cukier). Proszę, napisz czym mogę ją zastąpić ? czy kakao/karob wystarczy? czy np dodać banana? jakie proporcje ? Dziękuję za odpowiedź 🙂

    • Aga Bednarska 16 października, 2019 at 14:44 - Reply

      Ja używam gorzkiej czekolady bezcukrowej np. na ksylitolu. Niestety samo kakao czy ksylitol to za mało, nie zastąpi czekolady, bo nie zawierają chociażby tłuszczu (miazga kakaowa). Nie odpowiem Ci, co jak i ile zamienić, bo wcześniej musiałabym to przetestować. Teoretycznie można wiele, praktyka to mocno weryfikuję. 😉