Ciasta, Muffinki i babeczki

Czekoladowe ciasto z musem porzeczkowym. Bezglutenowe, wyśmienite!

Do stworzenia tego deseru zainspirowała mnie restauracyjna słodkość, przy której wraz z koleżankami świętowałyśmy moje urodziny. Jadłam, mruczałam, jednocześnie wnikliwie analizując smak, teksturę, zapach… Chciałam podobne upiec w domu, a wiedziałam, że przepisu nie dadzą. Nie, że nie pytałam. 😀 Trochę inspiracji, trochę wkładu własnego i powstał deser jak malowany, na który mam przyjemność Cię zaprosić.

Wbrew pozorom robi się go bardzo prosto, błyskawicznie i niezawodnie. Idealny dla niezapowiedzianych gości lub niezapowiedziane zachcianki. 🙂 Słodycz czekolady, kwaskowatość porzeczek, wytrawność lodów cudownie kontrastująca z czekoladą… Smaki, faktury komponują się w nim doskonale.

Składniki (ok. 3 porcje):

Mus:

1/2 szklanki porzeczek – oczyszczonych z szypułek

1 łyżeczka ksylitolu lub innego słodzidła

Wykonanie:

Porzeczki wraz z ksylitolem blendujemy. Przecieramy przez sitko.

Ciasto

1 jajko

40 g gorzkiej czekolady

12 g mąki kasztanowej – zamiennie sorgo, kukurydziana, gryczana

20 g masła klarowanego – u mnie Ghee

ok.10 – 15 g ksylitolu lub innego preferowanego słodzidła

1 łyżeczka wódki – opcjonalnie

kilka ziarenek soli

Wykonanie:

1. Na wolnym ogniu, mieszając, rozpuszczamy masło i czekoladę, nie zagotowujemy. Ścigamy z ognia gdy tylko składniki się rozpuszczą, dodajemy wódkę. Studzimy.

2. Jajko z ksylitolem ubijamy na puszysta masę. Wlewamy czekoladę, dosypujemy mąkę. Mieszamy.

3. 3 obręcze/ ringi wykładamy papierem (paski papieru umieszczamy na wewnętrznych ściankach ringu), wlewamy po ok. 2 łyżki czekoladowej masy. Na środku umieszczamy po łyżeczce musu porzeczkowego.

4. Pieczemy ok. 10-12 minut w 180 stopniach. Studzimy.

5. Deser podajemy z pozostałą częścią musu porzeczkowego, owocami i wytrawnymi  lodami.

Lody jogurtowe

Domowy lub sklepowy jogurt kokosowy/ migdałowy/ z nerkowców

słodziło – opcjonalnie

owoce – opcjonalnie

Wykonanie:

1. Jogurt ok 2 godziny przed pieczeniem umieszczamy w zamrażalniku.

2. Jeżeli mamy takie życzenie, możemy go dosłodzić, dodać mus, czekoladę… Ja lubie na wytrawnie w kontraście do słodyczy czekoladowego ciastka.

3. Podczas zaprażania jogurt możemy przemieszać kilkakrotnie.

3. Podajemy z ciastem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *