Muffinki i babeczki

Babeczki (tartaletki) z kremem budyniowym i owocami. Bezglutenowe, pyszne!

Popijając lukrecję* (według TCM wielki odtruwacz organizmu, wzmacniacz energii życiowej i właściwości ziół; czytałam badania o efektywności ziołolecznictwa TCM u dzieciaków ze spektrum autyzmu, lukrecja również się tam znajdowała) w cudownym nastroju spisze Ci prosty, szybki i efektowny deser – babeczki z owocami. Dziś rano kupiłam na targu aromatyczne maliny, które cudownie prezentują się w tego typu deserach wiec u mnie babeczki z malinami. Dobrze jest używać owoców, które łatwo nie puszczają soków.

Spód z tego przepisu jest zwarty, od razu można go bez kłopotu wyciągać z foremki. Bardziej kruche ciasto, przez co delikatniejsze, znajdziesz w tym przepisie <klik>.


Składniki ( 8 tartaletek średnica ok. 8 cm):

60 g maki ziemniaczanej

60 g tapioki

50 g mąki z brązowego (pełnoziarnistego) ryżu

60 g masła/kremu kokosowego (użyłam w kostce) – zamiennie 50 g masła klarowanego

1 jajko

25 g ksylitolu

4 łyżki wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka soku z cytryny

1/2 łyżeczka inuliny – opcjonalnie

1/4 łyżeczki kurkumy

szczypta soli

Wykonanie:

1. Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce, masło kokosowe ścieramy na tarce (jeżeli jest zimne), dłońmi łączymy z suchymi składnikami.

2. Wodę mieszamy razem z kurkumą.

3. Do mąki dodajemy jajko, żółtą wodę, zagniatamy ciasto, które umieszczamy na 15 minut w zamrażalce.

4. Odrywamy po kawałku cista, wałkujemy na papierze do pieczenia, przykładamy nasmarowaną tłuszczem foremkę, wykrawamy ciasto, dociskamy go do brzegów foremki, dno nakłuwamy widelcem. Wyłożone foremki umieszczamy na 15 minut w lodówce.

5. Pieczemy ok. 15 – 20 minut w 180 stopniach.

 Crème pâtissièr

 według tego przepisu <klik>

Krem nastawiamy gdy babeczki są już upieczone lub tuż przez wyciągnięciem z piekarnika w innym wypadku zastygnie i stanie się gęsty. Wlewamy gorący do babeczek.

Owoce

preferowane np. maliny, borówki, jagody, truskawki, winogrona, mandarynki

Wykonanie:

Owoce układamy na masie budyniowej. Można pokryć je tężejącą galaretką, wtedy lepiej się przechowują. Ja do swoich tartaletek użyłam kupnej galaretki truskawkowej bezcukrowej. Wykorzystałam jej niewiele, resztę umieściłam w pucharkach.

*Ziołami można sobie pomóc jak i zaszkodzić, ich używanie powinno być konsultowane. Lukrecji nie powinny chociażby spożywać osoby z nadciśnieniem, a samo przyjmowanie nie powinno trwać  dłużej niż 30 dni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *