Mieszanki mąk

Mix, miks, mieszanka mąk nr. 1


Mieszankę mąk można wykorzystywać w wytrawnych wypiekach jako składnik główny lub dodatek np. do placków warzywnych.
Składniki:

200 g mąki z ciecierzycy

200 g skrobi ziemniaczanej

150 g skrobi tapiokowej

100 g mąki z białego ryżu.

Wykonanie:

Wszystkie składniki porządnie wymieszać. Przechowywać w słoiku.

19 thoughts on “Mix, miks, mieszanka mąk nr. 1

    1. Asiu, dałam przepis na chleb. Generalnie na nim piekę pieczywo i robi za miks uniwersalny. 😉 Pozdrawiam.

      1. Dzień dobry, a czy może Pani zdradzić gdzie kupuje Pani mąki? W opisach występuje zapis:, może zawierać gluten.. dziękuje
        Monika

        1. Cześć. Jeżeli chcesz bez sladówek, to z certyfikowanych firm trzeba kupować. Ja mąki kupuje w pobliskim sklepie ze zdrową żywnością lub u koleżanki, który taki sklep też ma. Często też w znanych sieciówkach typu stokrotka, biedronka itp. Nie mam jakiegoś jednego sklepu, gdzie robię zakupy.

  1. Od 3 tygodni wymyslam nowe przepisy piekę codziennie i sprawdzam kolejne blogi! Koniec! Mam! jest przepyszny! Ciekawa jestem czy nie kostnieje na drugi dzień ale smak jest boski! Dziękuję!

    1. 😀 Kamila, o chlebie piszesz? Jeżeli tak, to chleb na drugi dzień jest do smacznego zjedzenia, nie kostnieje. Robię dzieciakom z niego kanapki do szkoły czy grzanki w jajku. Dziękuję bardzo. :*

    1. Cześć! Sabina, wybacz zwlokę w odpowiedzi… Przegapiłam, nie wiem jak, ale przegapiłam… Co do mąk i pieczywa, to jak najbardziej. Można robić z niego i bułki i placki wytrawne. Mam przynajmniej kilkanaście przetestowanych wypieków z tym miksem. Zmotywowałaś mnie, żeby coś na dniach nowego z pieczywa wrzucić. Dziękuje za wpis i jeszcze raz przepraszam. Pozdrawiam

  2. U nas nietolerancja na ryz, mozna zastapic make ryzowa jakas inna? Albo pominac zwiekszajac proporcjonalnie inne skladniki?

    1. Cześć Edyta. Nie pominiesz. Będzie za dużo skrobi i za bardzo wyczuwalna ciecierzyca. Bardzo ciężko mi radzić, bo tutaj od zawsze była ryżowa, tylko w różnych proporcjach. Jeżeli używacie kukurydzianej, to najłatwiej w tym kierunku pójść. Ale, jak piszę, nigdy nie podmieniałam w tym miksie, Pozdrawiam.

    1. Olu, nie umiem Ci pomóc. Jak zastąpisz ciecierzycę, to będzie gorzej w wilgoci i klejeniu. Jeżeli boisz się smaku, to zaufaj mi – jest naprawdę dobrze…

  3. Moj 3 letni syn ma niestety nietolerancje na ziemniaki, ryz i kasze gryczana. Czy zna moze Pani jakis mix mak, niezawierajacy wyzej wymienionych, ktory moglby sie nadawac do pieczenia chlebka/ciastek? Odpadaja rowniez migdaly i wiekszosc orzechow. Kokos jest ok.

    1. Arkadiuszu, niestety sama nic takiego, coby nie zawierało tych mąk, a stanowiło miks uniwersalny, nie wypróbowałam. Teoretyzować można, ale bez praktycznego sprawdzenia nic nie polecę, bo nie mogę. Ściskam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *