Makarony, Sosy

Makaron z grzybami po włosku. Bez glutenu, bez nabiału, bez jajek, ze smakiem. :) 

Jestem wielbicielką kuchni włoskiej, szczególnie makaronów. Jeżeli u nas większość sosów zawiera śmietanę, tak we Włoszech spora ilość jej „z natury” nie ma. Dzisiaj zapraszam na rurki z sosem z grzybów i pomidorkami koktajlowymi czyli penne ai funghi porcini con pomodorini. Nie pozostaje nam nic innego, jak zabrać się za gotowanie, które zajmie nam 15-20 minut. Za to też kocham włoskie gotowanie. 

Składniki (2-3 porcje):

Makaron typu rurki

250 gram świeżych prawdziwków

200 ml wywaru warzywnego

50 ml białego wytrawnego wina

8 pomidorków

2 ząbki czosnku

2 łyżki masła klarowanego

1/2 pęczka pietruszki

Oliwa

„Parmezan” wegański

Sól, pieprz

Wykonanie:


1. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, wrzucić główki czosnku, obsmażyć na złoto, wyjąć. Wrzucić pokrojone grzyby, natkę pietruszki. Podsmażać mieszając 2-3 minuty na średnim ogniu. Wlać wino i  2-3 minuty przesmażyć na zwiększonym ogniu.

2. Dolać 200 ml wywaru. Gotować ok. 8 minut. Pod koniec gotowania dodać przekrojone na pół lub całości pomidorki. Chwilę jeszcze pogotować, mieszając, aż pomidorki zmiękną.

3. Sos wykładamy na makaron, obficie polewamy ulubioną oliwą. Posypujemy „parmezanem”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *