Makarony

Łazanki z kapustą i grzybami. Bez glutenu, bez jajek, bez nabiału.

Łazanki, to nic innego, jak małe prostokątne kluski wymieszane z kapustą, mięsem, grzybami czy serem. Sama nazwa potrawy najprawdopodobniej pochodzi od włoskiej zapiekanki „lasanie”, z którą zapoznała nas królowa Bona. Kiedyś łazanki nie tylko z nazwy, ale również z wyglądu lasagne przypominały. Były potrawą warstwową.

Łazanki z kapustą i grzybami są bardzo smaczne. U nas najczęściej przyrządzane są z kapustą kiszoną. Jeżeli nie mam czasu na jej gotowanie, to używam pasteryzowanej w słoiku. Takiej nie trzeba już gotować, jest miękka.  Ciasto na makaron jest bezproblemowe w obsłudze, a w smaku dobre. Z przyzwyczajenia kroje makaron w romby, ale fachowo powinien mieć kształt prostokątów.


Składniki (ok. 4 porcje):

Makaron:

300 ml wrzącej wody

100 g mąki ryżowej

80 g mąki gryczanej niepalonej

70 g mąki z tapioki

15 g mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczka soli

1. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce, zalewamy wrzątkiem, mieszamy drewnianą łyżką, a gdy tylko będzie to możliwe, zagniatani dłońmi ciasto w zwartą kulę. Przykrywamy je talerzem na ok. 15 minut – nie pomijamy tego etapu. Ciasto nabiera wtedy elastyczności. Wałkujemy ciasto na blacie/desce obficie obsypanej maka ziemniaczaną. Kroimy w szersze pasy, a te w prostokąty. Gotujemy od chwili wypłynięcia przez ok. minutę. Wyjmujemy z wody i opłukujemy na durszlaku zimna woda.

Farsz:

Ok. 400 g ugotowanej do miękkości kapusty kiszonej

Ok. 350 g pieczarek

1 duża cebula

6 suszonych grzybów – opcjonalnie

3 liście laurowe

4 ziarnka ziela angielskiego

2 łyżek masła klarowane lub innego  preferowanego tłuszczu

1/2 łyżeczki nasion kminku

Wykonanie:

1. Kapustę płuczmy, gotujemy do miękkości. Studzimy. Odciskamy z nadmiaru wody, kroimy.

1. W rondlu/patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu. Wrzucamy do niego liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę cebulę. Przesmażamy do zeszklenia. Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pieczarki. Pokruszone w dłoniach suszone grzyby (jeżeli wolimy, to możemy je wcześniej namoczyć, a potem pokroić). Dusimy pod przykryciem do miękkości. Doprawiamy solą i pieprzem.

2. Do pieczarek dodajemy kapustę, kminek. Dokładamy do masy łyżkę tłuszczu. Mieszamy.

3. Łączymy z ugotowanym i przepłukanym zimną wodą makaronem. Próbujemy i ewentualnie jeszcze solimy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *