Makarony

Boczniaki curry z makaronem ryżowym. Bez glutenu, bez jajek, bez cukru.

Boczniaki poza walorami smakowymi zaliczane są do grzybów leczniczych. Posiadają dobrze przyswajalne białko (70 %), nienasycone kwasy tłuszczowe, komplet witamin B, C, składniki mineralne, takie jak: fosfor, potas, selen, żelazo, sód, cynk. Obniżają stężenie cholesterolu i poziom cukru. Zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz wpływający na dobrą kondycję i wolniejsze starzenie się organizmu. Badacze słowaccy wyizolowali z boczniaka  beta-glukan (rodzaj błonnika), który wpływa na odporność organizmu.

Zapraszam na smaczne danie z boczniakami w roli głównej.

Składniki:

(Ok. 3 – 4 porcje)

300 g boczniaków

2 łyżki masła klarowanego

2-3 łyżki mleka kokosowego (górna, gęsta część)

1 średnia cebula

4 listki curry-opcjonalnie

2 pomidory – obrane ze skórki

1/2 szklanki pasty pomidorowej

1 zielona mała papryczka- ostra – można pominąć, jeżeli nie chcemy mocnej ostrości.

2 ząbki czosnku

1/2 łyżeczki curry

1/3 łyżeczki nasion kuminu rzymskiego

2/3 łyżeczki mielonej kolendry

1/5 łyżeczki chili- zacząć od szczypty, każdy ma inne preferencje ostrości (my lubimy ostro)

1/3 łyżeczki garam masala

1 łyżeczka soku z limonki

Szczypta ziaren gorczycy- opcjonalnie

Sól do smaku


Wykonanie:

1. Boczniaki oczyścić, podzielić na paski.

2. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić nasiona kuminu, gorczycy, a po chwili cebulę pokrojoną w piórka albo półpiórka. Zeszklić. Dodać przeciśnięty czosnek, pokrojoną w plasterki zieloną papryczkę. Podsmażyć chwilę. Wrzucić boczniaki i na średnim ogniu smażyć przez kilkanaście minut-do miękkości.

3. Dodać pozostałe przyprawy (prócz soli i soku z limonki), pomidory, pastę, mleko kokosowe. Dusić przez 5 minut. Doprawić solą i sokiem z limonki.

4. Sos podawać z makaronem ryżowym lub ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *