Kotlety, Makarony, Ryby

Tajskie kotlety rybne – Tod Mun Pla – bez glutenu, bez nabiału, bez jajek, ze smakiem. 

Moje córki bardzo lubią rybne kotleciki, ja też, bo robi się je prosto i szybko. W oryginalnych recepturach dodaje się do nich sporą ilość czerwonej pasty curry, ale nie u mnie. 🙂 Aż tak bohaterskie nie jesteśmy. Do kotletów można dodać białko lub żółtko jajka. U mnie bez tego dodatku. Jednak minusem jest wtedy to, że podczas smażenia rosną a potem opadają.

W Tajlandii rybnym kęskom towarzyszy wyrazisty sos słodko – kwaśny. U mnie też. Jest tylko mniej wyrazisty. 😁


Składniki (ok. 15 sztuk niewielkich kotlecików):

400 g ryby świeżej lub mrożonej – lubimy dorsza

Ok. 5 sztuk fasolki szparagowej – drobno pokrojonej – opcjonalnie (można dodać inne warzywo)

Kolendra – pęczek natki – drobno posiekana

1/3 łyżeczki czerwonej lub zielonej pasty curry

1 łyżeczka (u mnie zawsze płaska)- mąki ryżowej

3 liście limonki- zmielone

Szczypta zmielonej kozieradki

Sól

Wykonanie:

1. W rozdrabniaczu mielimy rybę z curry na pastę.

2. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i formujemy niewielkie spłaszczone kotleciki. One podczas smażenia się jeszcze powiększą.

4. Smażymy.

Makaron ryżowy wstążki – opakowanie

Sos:

Ogórek gruntowy – pokrojony w półplastry

3 łyżki octu jabłkowego

4 łyżki wody

3/4 łyżki ksylitolu lub więcej ksylitolu – pod smak

1 ząbek czosnku – przepuszczony przez praskę

2 łyżki pokrojonego szczypiorku

Szczypta chili

Sól

1. Wodę, ocet, ksylitol zagotować – będzie łagodniejszy smak. Studzimy.

2. W misce umieszczamy pozostałe składniki. Zalewamy zalewą.

3. Sosem polewamy makaron ryżowy, wykładamy na niego kotleciki.

Rady/uwagi:

  • kotlety można sporządzić w naszym polskim klimacie – z natka pietruszki itd.;
  • sosu nie musimy gotować, możemy dodać wtedy mniej octu, żeby złagodzić smak;
  • masa rybna ma być kleista, taka pulchna, jeżeli jest za mokra, to odsączmy wodę ręcznikiem papierowym, ale też nie za bardzo, aby kotlety nie wyszły nam suche.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *