Kotlety, Smażone warzywa

Seler w panierce. Pyszne kotlety z selera – bezglutenowe, wegańskie.

Lata temu znajomi poczęstowali mnie panierowanym selerem. Był przyrządzony trochę inaczej, bo z grzybami. Jednak idea była podobna – główny składnik stanowił ugotowany i usmażony seler. Nie mogłam uwierzyć w to, co jadłam. Seler? W życiu! Od tamtego czasu minęło trochę, a ja ciągle się nim zachwycam. Może kiedyś grzybową wersję zrobię. Dziś króluje seler sam w sobie.

Kotlety selerowe są bardzo smaczne, trochę przypominają mi rybę – nie wiem bardziej czy przez smak, czy teksturę, a może przez jedno i drugie. Moje córki w życiu selera w zupie nie zjedzą. W kotletowej postaci wsuwają go bez wahania.

Podaje go na pieczywie lub jako dodatek do ryżu i warzyw. Mniam!


Składniki:

1 seler – obrany lub nie (w smaku nie ma różnicy, ja najczęściej nie obieram, bo mi się nie chce, odcinam tylko porządnie korzenie)

1 listek laurowy

1 ziele angielskie

1/3 łyżeczka soli

Tłuszcz do smażenia

Panierka:

Ok. 90 g mąki z ciecierzycy

10 g mąki ziemniaczanej – można zamienić na ryżową lub pominąć

1/2 łyżeczki kurkumy

1/3 łyżeczki soli

Szczypta tymianku

3/4 łyżeczki kolendry – mielonej

Ok. 170  ml wody
Wykonanie ciasta:

wszystkie składniki łączymy ze sobą mieszając trzepaczką/rózgą. Ma powstać gęste ciasto – takie, że można swobodnie obtaczać seler i z niego nie spływa.

Wykonanie selera:

1. Gotujemy selera do miękkości wraz z 1/3 łyżeczki soli i listkiem laurowym. Zajmuje to ok. 40 minut.

2. Wyjmujemy, studzimy, kroimy na plastry od ok. 0,5 cm do ok. 1 cm.

3. Maczamy w cieście i smażymy na złoty kolor, na ok. 1 cm tłuszczu. W trakcie obracamy.

Rady/uwagi:

  •  jeżeli nam się spieszy, to możemy ugotować selera w plastrach (połowę czasu mniej się gotuje) jednak nasiąka bardziej wodą, więc musimy ręcznikiem papierowym odsączyć je przez dociskanie;
  • jeżeli ciasto jest za gęste lub za rzadkie, to adekwatnie do stanu dodajmy mąki lub wody;
  • mąka na panierkę ciecierzycową musi być drobna, inaczej nie wyjdzie nam gładkie ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *