Kotlety, Ryż

Ryżowe kotlety. Bez glutenu, bez jajka, wegańskie.

Zapraszam na chrupiące kotlety ryżowo-warzywne. Robi się je prosto i szybko- szybko też znikają z talerza. Moje dzieci je uwielbiają. Jemy jej z sosami. Pomimo tego, że jest papryka chili, to mdłość ryżu ładnie równoważy smak potrawy. Kotlety możemy doprawić używając przypraw według swoich preferencji smakowych.

Składniki:

(Ok. 20 sztuk)

1 szkl suchego białego ryżu-solidnie przepłukanego i ugotowanego na sypko, nie w woreczkach, musza mieć kleik

1 średni ziemniak-surowy

1 jedna średnia marchew-surowa

1 papryczka ostra- u mnie zielona

1 łyżka skrobi z tapioki lub skrobi z kukurydzy (nie mąki)- robię na tapioce

1/2 czerwonej papryki (na zdjęciach jej nie ma, bo nie miałam jej, ale warto dodać, podkręci smak)

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki kuminu

1 cm kawałek imbiru

1/3 łyżeczki chili kaszmirowego- jeżeli używamy innej odmiany, ostrzejszej, to sugeruje szczypte.

Tłuszcz do smażenia- preferowany.

Wykonanie:


1. Warzywa obieramy, kroimy na niewielkie kawałki- będziemy je za chwilę mielić w rozdrabniaczu. Jeżeli go nie mamy, to od razu zetrzyjmy warzywa na tarce o drobnych oczkach i pomińmy „etap maszynowy”.

2. Warzywa, przyprawy wrzucamy do ugotowanego i przestudzonego ryżu. Mieszamy. (Można pominąć ten etap i wrzucić bezpośrednio do rozdrabniacza- ja mam mały, wkładam partiami, dlatego przed wolę wymieszać).

3. Wkładamy do rozdrabniacza i przez chwilę mielimy- nie chcemy gładkiej miazgi, kawałki warzyw muszą być widoczne.

4. Wykładamy z rozdrabniacza do miski, dodajemy skrobie. Mieszamy dłońmi.

5. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy kotlety.


6. Smażymy na głębokim tłuszczu ok. 6-7 minut- od czasu do czasu przekręcając je.

7. Wykładamy na ręczniki papierowe.

8. Podajemy z sosami.

10 thoughts on “Ryżowe kotlety. Bez glutenu, bez jajka, wegańskie.

  1. Drobna uwaga: ryż zdecydowanie nie na sypko ale na miękko i klejąco. Zrobiłem na sypko i absolutnie się nie kleiły. Niestety…

    1. Ryż zawsze gotuje w wodzie, bez woreczków. I takiego używam. Musza mieć kleik, więc np. woreczki odpadają. Może to o to szło? Dopisze.

    1. Cześć Kasiu! Smażę najczęściej na oleju kokosowym albo na oleju ryżowym. Nie maja jakiś specjalnych wymagań tłuszczowych, na każdym wyjdą. Pozdrawiam.

    1. Cześć Piotr! Bardzo dobrze mi to czytać, szczególnie od chłopaka. 🙂 Z solą i cukrem u mnie chyba średnio jest(najczestrzy zarzut :D) , więc teraz pisze, żeby probować i dosmaczać pod siebie. 🙂 Się wycfaniłam. 😉 Pozdrawiam Cię serdecznie. Dzięki za wpis i opinie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *