Uwielbiam regionalną kuchnię, bo zazwyczaj jest to proste i smaczne jedzenie. W każdym regionie Polski znajdziemy wiele bezglutenowych i bezmlecznych dań. Dzisiaj zapraszam do mnie – w świętokrzyskie, będziemy robić Pigoły.

Ciasto na te duże kluski robione jest tak, jak na kartacze/cepeliny. Różni je natomiast farsz. Pigoły nadziewamy kapustą, grzybami i kaszą jaglaną. W tradycyjnej wersji w nadzieniu nie występują pieczarki, tylko same suszone grzyby. U mnie, z oszczędności, wygląda to trochę inaczej.


Składniki (ok. 20 dużych klusek)

Ciasto:

3 kg ziemniaków

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

1. 1 kg ziemniaków gotujemy w skórkach. Studzimy. Obieramy. Przepuszczamy przez maszynkę.

2. 2 kg ziemniaków ścieramy na tarce z zadziorkami. Umieszczamy w gazie lub tetrze i bardzo mocno odciskamy płyn do naczynia, odlewamy wodę, skrobię z dna dodajemy do masy na kluski. Surowe, odciśnięte ziemniaki i mąkę ziemniaczaną  dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Mieszamy dłonią.


Farsz:

500 g kapusty kiszonej – ugotowana

200 g pieczarek – pokrojone i podduszone na tłuszczu ze szczyptą soli

50 g kaszy jaglanej – opłukanej kilkakrotnie i ugotowanej / kaszę można pominąć i do farszu dać jednego ugotowanego ziemniaka

ok. 30-50 g suszonych grzybów – podgrzybków, prawdziwków – ugotowanych

1 duża cebula

Sól

Pieprz

Tłuszcz

Wykonanie:

1. Cebulę smażymy do zeszklenia na łyżce tłuszczu. W maszynce po ziemniakach mielimy kapustę i grzyby.

2. Do masy dodajemy kaszę, cebulę, sól, pieprz.

3. Z ciasta formujemy kulkę, spłaszczamy ją i dajemy ok. 1 łyżkę farszu. Sklejamy, toczymy w dłoniach kulkę.

4 Gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut. Kluski podczas gotowania powiększają się.

5. Podajemy polane podsmażoną na tłuszczu  cebulą.

Rady/uwagi:

  • nie róbmy cienkich klusek, z dużą ilością farszu, bo będą pękać podczas gotowania;
  • gotując nie mieszamy łyżką, wystarczy tylko energicznie poruszać garnkiem po wrzuceniu;
  • ziemniaki musza być mocno odciśnięte;
  • ciasta ziemniaczanego nie solimy;
  • kasza jaglana może być z poprzedniego dnia;
  • jeżeli nie chcemy dodawać kaszy jaglanej, to dajmy do farszu jednego średniego ziemniaka – przepuśćmy przez maszynkę razem z kapustą;
  • maszynki po przekręcaniu ziemniaków nie myjemy, po nich przekręcamy kapustę z grzybami -farszowi to nie zaszkodzi;
  • kluski na drugi dzień pysznie smakują pokrojone w plastry i obsmażane lub odgotowane;
  • kluski nie będą mocno ciemne, jeżeli zrobimy je od razu po zrobieniu ciasta; z czasem ciasto szarzeje, kluski też będą dużo ciemniejsze, mocno szare.

Komentarze:
7 komentarzy
  1. Gosia 18 października, 2020 at 19:55 - Reply

    Poszukuję sprawdzonego przepisu na tzw. szare kluski. Czy to ciasto od kartaczy się sprawdzi? A może jakiś przepis bez jajek, mleka, kukurydzy i glutenu?

    • Aga Bednarska 19 października, 2020 at 04:37 - Reply

      Nigdy nie robiłam szarych klusek.

      • Gosia 19 października, 2020 at 04:45

        Szkoda?

  2. pozdrawiam Teresa 27 czerwca, 2018 at 17:29 - Reply

    witam, udało mi sie zrobić ostatnio pigoły, ale niestety nie wyszły takie smaczne jak na zdjeciu, zastanawiam sie ziemniaki były młode i niestety te co były do ugotowania to obrałam ze skórki, zorientowałam sie za późno, częśc sie rozpadła przy gotowaniu ale moze dlatego ze je przykryłam na chwilkę, hummus na szczescie wyszedł i zupa marokanska pyszna 🙂

    • Aga Bednarska 27 czerwca, 2018 at 20:03 - Reply

      Teresa, to przez młode ziemniaki. Do takich klusek, podobnie zresztą, jak do śląskich młode nie sprawdzają się. Muszą mieć dużo skrobi, a w młodych dużo jest, ale wody. Rozpadnięcie raczej na to nie wpłynęło. Starych kartofli trzeba dorwać. Cieszę się, że coś się udało. Ściskam. ??

  3. iza 17 maja, 2018 at 16:31 - Reply

    ale smacznie wyglądają

    • Aga Bednarska 17 maja, 2018 at 18:31 - Reply

      Iza, dziękuję. W smaku też zjadliwe. ? Ściskam. ?