Kluski i kopytka

Pigoły – wyśmienite świętokrzyskie kartacze z kapustą i grzybami. Bezglutenowe, wegańskie. 

Uwielbiam regionalną kuchnię, bo zazwyczaj jest to proste i smaczne jedzenie. W każdym regionie Polski znajdziemy wiele bezglutenowych i bezmlecznych dań. Dzisiaj zapraszam do mnie. Górale mają kartacze, w świętokrzyskim mamy Pigoły i nim poświecę ten wpis.

Ciasto na te duże kluski robione jest tak, jak na kartacze/cepeliny. Różni je natomiast farsz. Pigoły nadziewamy kapustą, grzybami i kaszą jaglaną. W tradycyjnej wersji w nadzieniu nie występują pieczarki, tylko same suszone grzyby. U mnie, z oszczędności, wygląda to trochę inaczej.


Składniki (ok. 20 dużych klusek)

Ciasto:

3 kg ziemniaków

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

1. 1 kg ziemniaków gotujemy w skórkach. Studzimy. Obieramy. Przepuszczamy przez maszynkę.

2. 2 kg ziemniaków ścieramy na tarce z zadziorkami. Umieszczamy w gazie lub tetrze i bardzo mocno odciskamy płyn do naczynia, odlewamy wodę, skrobię z dna dodajemy do masy na kluski. Surowe, odciśnięte ziemniaki i mąkę ziemniaczaną  dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Mieszamy dłonią.


Farsz:

500 g kapusty kiszonej – ugotowana

200 g pieczarek – pokrojone i podduszone na tłuszczu ze szczyptą soli

50 g kaszy jaglanej – opłukanej kilkakrotnie i ugotowanej / kaszę można pominąć i do farszu dać jednego ugotowanego ziemniaka

ok. 30-50 g suszonych grzybów – podgrzybków, prawdziwków – ugotowanych

1 duża cebula

Sól

Pieprz

Tłuszcz

Wykonanie:

1. Cebulę smażymy do zeszklenia na łyżce tłuszczu. W maszynce po ziemniakach mielimy kapustę i grzyby.

2. Do masy dodajemy kaszę, cebulę, sól, pieprz.

3. Z ciasta formujemy kulkę, spłaszczamy ją i dajemy ok. 1 łyżkę farszu. Sklejamy, toczymy w dłoniach kulkę.

4 Gotujemy w osolonej wodzie ok. 15 minut. Kluski podczas gotowania powiększają się.

5. Podajemy polane podsmażoną na tłuszczu  cebulą.

Rady/uwagi:

  • nie róbmy cienkich klusek, z dużą ilością farszu, bo będą pękać podczas gotowania;
  • gotując nie mieszamy łyżką, wystarczy tylko energicznie poruszać garnkiem po wrzuceniu;
  • ziemniaki musza być mocno odciśnięte;
  • ciasta ziemniaczanego nie solimy;
  • kasza jaglana może być z poprzedniego dnia;
  • jeżeli nie chcemy dodawać kaszy jaglanej, to dajmy do farszu jednego średniego ziemniaka – przepuśćmy przez maszynkę razem z kapustą;
  • maszynki po przekręcaniu ziemniaków nie myjemy, po nich przekręcamy kapustę z grzybami -farszowi to nie zaszkodzi;
  • kluski na drugi dzień pysznie smakują pokrojone w plastry i obsmażane lub odgotowane;
  • kluski nie będą mocno ciemne, jeżeli zrobimy je od razu po zrobieniu ciasta; z czasem ciasto szarzeje, kluski też będą dużo ciemniejsze, mocno szare.

2 thoughts on “Pigoły – wyśmienite świętokrzyskie kartacze z kapustą i grzybami. Bezglutenowe, wegańskie. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *