Kluski i kopytka, Placuszki, racuchy, pączki.

Pampuchy Parowańce – kluski na parze. Bezglutenowe, wegańskie, miękkie.

Pampuchy – dla jednych to rodzaj klusek, dla drugich pączki, a dla mnie coś pomiędzy jednym a drugim. Świetne na wytrawnie jak i na słodko. W mojej bezglutenowej kuchni nie mogło ich zabraknąć. Mam na nie kilka receptur, zależy jakie mąki dodam. 😉 Z poniższej kluski wychodzą smaczne i mięciutkie. Pampuchy podaje najczęściej z sosami i surówkami.

Składniki (4 sztuki):

120 ml letniej wody + 1 łyżka

100 ml mleka kokosowe

20 ml oliwy lub masła klarowanego

90 g mąki z sorgo – drobno mielonej

40 g mąki z ryżu kleistego

40 g mąki ryżowej

30 g skrobi ziemniaczanej

ok. 7 g świeżych drożdży

1/2 łyżeczki łupiny babki jajowatej

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczka cukru dla drożdży

sól lub słodzidło – zależy od tego, jak lubimy

Wykonanie:

1. Drożdże rozpuszczamy w 1 łyżce ciepłej wody z dodatkiem cukru.

2. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Odrobinę dodajemy do drożdży, aby powstało rzadkie ciasto, odstawiamy na 15 minut.

3. Zaczyn wlewamy do mąki, dodajemy pozostałe składniki, łączymy je łyżką. Mieszamy przez 2-3 minuty. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.

4. Z ciasta formujemy 4 kule. Parujemy w parowarze ok. 15 minut.

5. Po ugotowaniu przez kilka minut dajemy im odparować.

Rady/uwagi:

  • z racji specyfiki bezglutenowych mąk mogą one różnie chłonąć płyn, więc najlepiej dolewać go stopniowo do uzyskania takiej konsystencji ciasta, z której jesteśmy w stanie formować kulkę (nie może być też zbyt zwarta, twarda, bo kluski też takie wyjdą); podobnie uczyń, jeżeli zamieniasz mąkę z sorgo na inną;
  • mąki z ryżu kleistego nigdy w kluskach na parze nie pomijałam, bo idealnie do nich pasuję zapewniając doskonała konsystencję – mąka do kupienia w azjatyckich sklepach.

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *