Pampuchy – dla jednych to rodzaj klusek, dla drugich pączki, a dla mnie coś pomiędzy jednym a drugim. Świetne na wytrawnie jak i na słodko. W mojej bezglutenowej kuchni nie mogło ich zabraknąć. Mam na nie kilka receptur, zależy jakie mąki dodam. 😉 Z poniższej kluski wychodzą smaczne i mięciutkie. Pampuchy podaje najczęściej z sosami i surówkami.

Składniki (4 sztuki):

120 ml letniej wody + 1 łyżka

100 ml mleka kokosowe

20 ml oliwy lub masła klarowanego

90 g mąki z sorgo – drobno mielonej

40 g mąki z ryżu kleistego

40 g mąki ryżowej

30 g skrobi ziemniaczanej

ok. 7 g świeżych drożdży

1/2 łyżeczki łupiny babki jajowatej

1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczka cukru dla drożdży

sól lub słodzidło – zależy od tego, jak lubimy

Wykonanie:

1. Drożdże rozpuszczamy w 1 łyżce ciepłej wody z dodatkiem cukru.

2. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Odrobinę dodajemy do drożdży, aby powstało rzadkie ciasto, odstawiamy na 15 minut.

3. Zaczyn wlewamy do mąki, dodajemy pozostałe składniki, łączymy je łyżką. Mieszamy przez 2-3 minuty. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.

4. Z ciasta formujemy 4 kule. Parujemy w parowarze ok. 15 minut.

5. Po ugotowaniu przez kilka minut dajemy im odparować.

Rady/uwagi:

  • z racji specyfiki bezglutenowych mąk mogą one różnie chłonąć płyn, więc najlepiej dolewać go stopniowo do uzyskania takiej konsystencji ciasta, z której jesteśmy w stanie formować kulkę (nie może być też zbyt zwarta, twarda, bo kluski też takie wyjdą); podobnie uczyń, jeżeli zamieniasz mąkę z sorgo na inną;
  • mąki z ryżu kleistego nigdy w kluskach na parze nie pomijałam, bo idealnie do nich pasuję zapewniając doskonała konsystencję – mąka do kupienia w azjatyckich sklepach.
Komentarze:
6 komentarzy
  1. Basia 21 września, 2022 at 12:46 - Reply

    A da radę z gotowej fasoli z puszki?

  2. Piotr 11 grudnia, 2021 at 12:02 - Reply

    120 ml wody+łyżka… Czego łyżka? 🙂
    Ile gram ma łyżeczka, a ile łyżka?
    Pozdrawiam!

  3. Iwona 23 maja, 2021 at 13:58 - Reply

    Mam pytanie odnośnie łupin babki jajowatej, ponieważ kupiłam mieszankę nasion babki płesznik i łuski babki jajowatej czy będzie mieć podobne właściwości?

  4. Kaja 9 stycznia, 2021 at 20:44 - Reply

    Czy można pominąć lub zastąpić łupiny babki jajowatej?

  5. janina 19 lutego, 2019 at 18:14 - Reply

    Jakiej konkretnie mąki można użyć zamiast mąki z sorgo?

    • Aga Bednarska 19 lutego, 2019 at 19:05 - Reply

      Można dać np. kukurydzianą, tylko trzeba wtedy stopniowo wodę lać, bo może być w chłonieciu jej różnica, żeby za rzadkie nie wyszło.