Kluski i kopytka

Krokiety ziemniaczane. Bezglutenowe.

Lata temu poznałam te krokiety i od razu stały się moją ziemniaczaną miłością. Potem trzeba je było przerobić na wersję bezglutenową, co (napiszę nieskromnie) nieźle się udało. Są pyszne! Doskonale smakują podane z sosem i surówką. Polecam. 🙂

Składniki:

800 g ziemniaków- ugotowanych z łyżeczką soli

100 g miksu mąk nr.1 <kliknij>

1 jajko

Płatki jaglane do panierowania

Masło klarowane do smażenia

1. Ciepłe ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub mielimy/ zgniatamy innym sposobem. Studzimy.

2. Dodajemy do nich jajko i mąkę. Zagniatamy zwarte ciasto.

3. Kruszymy w dłoniach płatki jaglane. Umieszczamy je na blacie czy desce do krojenia.

4. Odrywamy kawałek ciasta. W dłoniach formujemy wałek. Kładziemy go na płatkach jaglanych i rolujemy (jak kopytka). Dłonią spłaszczamy go i kroimy na kwadraty czy romby- robimy takie duże kopytka.

5. Smażymy na rozgrzanym maśle na złoty kolor.

Rady:

Ziemniaki są różne i jeżeli ciasto jest za rzadkie, to dodajmy więcej mąki- ciasto ma być takie, jak na kopytka.

Ziemniaki solę tylko w gotowaniu, ponieważ sól dodana do masy ziemniaczanej może powodować jej rozrzedzanie- lepiej dosolić po usmażeniu, chociaż dla mnie są idealne bez dosalania.

4 thoughts on “Krokiety ziemniaczane. Bezglutenowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *