Zapraszam na smaczne i szybkie w wykonaniu kluski/kopytka z mąki gryczanej. Używam do ich wykonania mąki niepalonej, delikatniejszej w smaku. Na zdjęciu wyglądają na miękkie, aż za miękkie, ale w rzeczywistości są zwarte. Ciasto elastyczne, daje się doskonale formować. Kopytka są bardzo dobre, z posmakiem gryczanym. Świetnie smakują z surówkami, sosami.


Składniki ( ok. 4 porcje):

250 g mąki gryczanej białej niepalonej

650 ml wody

1/3 łyżeczki soli

Wykonanie:

1. Wodę z solą gotujemy. Odstawiamy z ognia i do wrzątku wsypujemy mąkę gryczaną, energicznie mieszając.

2. Przykrywamy pokrywką, po kilkunastu minutach odrywamy kawałek. W dłoniach formujemy gładki wałek, a potem jeszcze na desce/blacie i bez podsypywania kroimy nożem. Nóż dobrze jest moczyć w wodzie, nie będzie przywierać.


3. Gotujemy do wypłynięcia. Płuczemy delikatnie zimną wodą.

Komentarze:
2 komentarze
  1. Zuza 19 września, 2017 at 21:40 - Reply

    i do tego surówka z marchewki 🙂 no idealnie 🙂

    • Agnieszka Bednarska 20 września, 2017 at 05:30 - Reply

      Dokładnie tak jest. 😀 Pozdrawiam serdecznie! :*