Kluski i kopytka

Kopytka gryczane. Bez glutenu, bez jajek, bez mleka, vege.

Zapraszam na smaczne i szybkie w wykonaniu kluski/kopytka z mąki gryczanej. Używam do ich wykonania mąki niepalonej, delikatniejszej w smaku. Na zdjęciu wyglądają na miękkie, aż za miękkie, ale w rzeczywistości są zwarte. Ciasto elastyczne, daje się doskonale formować. Kopytka są bardzo dobre, z posmakiem gryczanym. Świetnie smakują z surówkami, sosami.


Składniki ( ok. 4 porcje):

250 g mąki gryczanej białej niepalonej

650 ml wody

1/3 łyżeczki soli

Wykonanie:

1. Wodę z solą gotujemy. Odstawiamy z ognia i do wrzątku wsypujemy mąkę gryczaną, energicznie mieszając.

2. Przykrywamy pokrywką, po kilkunastu minutach odrywamy kawałek. W dłoniach formujemy gładki wałek, a potem jeszcze na desce/blacie i bez podsypywania kroimy nożem. Nóż dobrze jest moczyć w wodzie, nie będzie przywierać.


3. Gotujemy do wypłynięcia. Płuczemy delikatnie zimną wodą.

2 thoughts on “Kopytka gryczane. Bez glutenu, bez jajek, bez mleka, vege.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *