Kluski i kopytka

Knedle ziemniaczane z truskawkami. Bez glutenu, bez jajek.


Sezon truskawkowy w pełni, korzystajmy więc. 🙂 Kluski szybkie, niezawodne (warunkiem są dobre ziemniaki), no i pyszne. Zajadamy się nimi do przejedzenia. 🙂 Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Ciasto:

Wykorzystałam do ich zrobienia typowe ciasto ziemniaczane z tego przepisu <klik>

Nadzienie:

Ok. 20 truskawek- wszystko zależy od tego, jakiej są wielkości i jakiej grubości zrobimy ciasto.

Ksylitol lub inne preferowane słodzidło.

Wykonanie:

1. Truskawki myjemy, odsączamy na sitku/durszlaku.

2. Z przygotowanego ciasta odrywamy spory kawałek, dłońmi spłaszczamy go, kładziemy truskawkę, posypujemy odrobiną ksylitolu, składamy na pół, jak pieroga i toczymy w dłoniach, by nadać kształt kulki.

3. Wrzucamy na osoloną, wrzącą wodę i gotujemy przez ok. 3-4 minuty od czasu wypłynięcia.

4. Po ugotowaniu pod delikatnym strumieniem opłukujemy, by pozbyć się nadmiaru skrobi z wierzchu kluska.

5. Podajemy polane masłem lub jogurtem np. z nerkowca <klik>

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *