Kluski i kopytka, Strączki

Kluski nadziewane soczewicą.

Soczewica często gości na naszym stole. Lubimy ją i za smak, i za właściwości odżywcze. To doskonałe źródło wysoko przyswajalnego białka, potasu, witaminy B 12 czy kwasu foliowego. Do tego, przez sporą zawartość błonnika, jest sycąca, a przez niski indeks glikemiczny nie podnosząca szybko cukru we krwi. Warto ją włączyć do swojego jadłospisu np. w formie nadzienia do klusek.


Ciasto na kluski śląskie:

Ok. 1,5 kg obranych i ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków

Mąka ziemniaczana

Wykonanie:

Ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę, podzielić ciasto na cztery równe części- jedną część wyjąć, w to miejsce nasypać mąki ziemniaczanej. Zagnieść ciasto.

Farsz:

100 g zielonej suchej soczewicy ugotowanej w proporcji 1:2 (soczewicy do wody)

8 średnich pieczarek- obranych i pokrojonych w kostkę

1 duża cebula- pokrojona w kostkę

1-2 ząbki czosnku- przeciśniętego przez praskę

Szczypta (tyle, ile weźmiemy w przy palce) tymianku, cząbru- na lepsze trawienie

Sól, pieprz

1 łyżka oleju lub masła klarowanego do smażenia

Wykonanie:

Na tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy pieczarki przesmażamy, na końcu dokładamy czosnek i jeszcze chwilę podsmażamy.

Cebulę z pieczarkami dodajemy do ugotowanej soczewicy, dokładamy przyprawy i blenderujemy na masę. Doprawiamy solą i pieprzem.

Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy i wkładamy na środek farsz soczewicowy. Sklejamy, jak pieroga, w dłoniach toczymy kulkę.

Gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 minut od wypłynięcia.

Podajemy z sosami lub polane tłuszczem.

Rady:

Ciasto zagniatajmy z jeszcze ciepłych ziemniaków- będzie gładziutkie, elastyczne.

Ciasta nie sólmy, mamy wtedy pewność, że ziemniaki nie będą się rozpływać, a ciasto będzie zwarte- posólmy wodę przy gotowaniu.

 

8 thoughts on “Kluski nadziewane soczewicą.

    1. Marta, ciesze się bardzo i dziękuje za komentarz-miło mi niezwykle… 🙂 Pozdrawiam serdecznie. 🙂

    1. Basiu,przepraszam, dopiero komentarz namierzyłam.Oczywiście, że wyjdzie.Możesz tez na tarce zetrzeć,tylko przy tym roboty trochę. Pozdrawiam.:*

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *