Zapraszam Cię na grzybowe kluski. Bazą w nich jest ciasto ptysiowe, a smak podkręcają suszone prawdziwki. Ciasto, tak jak i ptysie, podczas gotowania powiększają swoją objętość. Doskonale smakują polane tłuszczem z podsmażoną cebulką jak i z sosami.

Składniki:

Bazą jest ciasto ptysiowe wykonane z tego przepisu <klik>

80 g suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków – namoczonych

1 mała cebula

1 łyżeczka natki pietruszki

1/2 łyżeczki soli

szczypta pieprzu

preferowany tłuszcz – u mnie masło klarowane


Wykonanie:

1. Grzyby odciskamy, mielimy wraz ze zrumienioną na tłuszczu cebulką. Wszystkie składniki dodajemy do ciasta ptysiowego, miksujemy, aby się nam dobrze połączyły.

2. Odstawiamy na ok. 10 minut.

3. Mokrymi dłońmi formujemy coś na kształt kopytek. Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem ok. 6 minut. Kluski powiększą ok. dwukrotnie swą objętość.

Rada:

  • kluski można formować łyżką, ale wtedy mają brzydszy, mniej regularny kształt;
  • prawdziwki można zastąpić pieczarkami;
  • można pominąć grzyby, ale warto w to miejsce coś dołożyć, bo w samych są dosyć wyczuwalne jajka. Jeżeli to nie przeszkadza, to można robić bez dodatków.
Komentarze:
4 komentarze
  1. Wiola 22 maja, 2019 at 17:50 - Reply

    Kluseczki są przepyszne 🙂 , mięciutkie, ale nie rozwalające się, bardzo delikatne w smaku (robiłam z pieczarkami). Dziś będę robić je drugi raz ( jutro w przedszkolu będą udawać „przecierane z twarogiem i boczkiem” ) Buziaki

    • Aga Bednarska 23 maja, 2019 at 15:13 - Reply

      Bardzo dobrze mi to czytać… Serce mi rośnie, gdy dowiaduję się, że coś dziecku posmakowało… Wiolu, dobrze wiemy, jakie to potrafi być trudne…

  2. Zuza 31 października, 2017 at 20:23 - Reply

    ale muszą być pyszne 🙂

    • Agnieszka Bednarska 3 listopada, 2017 at 08:13 - Reply

      Zuza, idzie zjeść. 😀 Buziaki. :*