Nie należę do wielkich fanek kaszy jaglanej. Ale nie muszę, mam od tego córkę. 😀 Oliwka może objadać się nią bez opamiętania w postaciach różnych. Dzisiaj podzielę się z Tobą przepisem na jaglankę, która nawet mi smakuje. Jest daniem jednogarnkowym, robi się je błyskawicznie. Zapraszam…


Składniki (ok. 2-3 porcje):

1 szklanka kaszy jaglanej

1 i 3/4 szklanki wody

2 jabłka

2 goździki

1/2 lyżeczki cynamonu cejlońskiego + cynamon do posypania (jeżeli lubimy)

Szczypta ziaren kardamonu – ok. 10 ziarenek

1 – 2 łyżek ksylitolu – opcjonalnie, można też dosłodzić po ugotowaniu

1/3 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki

1 gwiazdka anyżu – opcjonalnie

2 pestki moreli gorzkiej (zmiażdżone) – dają migdałowy posmak – opcjonalnie

Rodzynki, daktyl – opcjonalnie

1 łyżeczka tłuszczu – u mnie klarowane masło w opcji wegańskiej np. olej kokosowy


Wykonanie:

1. Kaszę umieszczamy w misce, płuczemy kilkakrotnie w gorącej wodzie aż woda przestanie być mętna. W ten sposób pozbywamy się goryczki. Umieszczamy kasze na sitku do odsączenia.

2. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę lub jak chcemy.

3. Rozgrzewamy garnek w którym będziemy gotować kaszę. Wrzucamy ją do niego, ok. 1-2 minut podprażamy, zalewamy wodą. Dodajemy przyprawy (kardamon, goździki, pestki moreli możemy rozdrobnić w moździerzu). Na wierzch wrzucamy pokrojone jabłka.

4. Gotujemy ok. 12-15 minut. Po ugotowaniu wrzucimy rodzynki, daktyle, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na ok. 5 -10 minut. Pod wpływem pary bakalie zmiękną.

Rady/uwagi:

  • nie dajemy bakalii do gotowania, bo sprawią, że dno garnka się przypali;
  • kaszę najlepiej płukać w naczyniu, a nie przelewać na sitku – samo przelanie nie wypłucze tak dobrze goryczki. Podobnie postępujemy z komosa ryżową;
  • jaglanka świetnie smakuje polana jogurtem roślinnym, owocowym sosem lub musem.

Komentarze:
One Comment
  1. kamciss 16 maja, 2018 at 21:09 - Reply

    Kasza jaglana w wersji śniadaniowej to zawsze dobra opcja!
    Pozdrawiam Cię serdecznie i zapraszam do siebie 🙂