Miska Buddy, to miska pełna zdrowia: warzywa, kasze, strączki. W swej formie, to idealna propozycja na bardzo pożywne drugie śniadanie czy obiad. Tak naprawdę, jakich warzyw nie wrzucimy, będzie dobrze. Grunt, żeby było rozmaicie i kolorowo.
Mój dzisiejszy talerz przyrządzony jest w klimacie Bliskiego Wschodu – falafel, sos z tahini… Sos tahini albo się kocha, albo nienawidzi. Jeżeli solo smakuje średnio, bo przebija goryczka z pasty sezamowej, tak w połączeniu z kotlecikami, warzywami, kaszą świetnie. Ja i moja starsza córka zajadamy się nim ze smakiem, młodsza córka też, ale o tym nie wie. 😉
Falafel wykonane z tego przepisu <klik>
120 g komosy ryżowej – kilkakrotnie przepłukanej i ugotowanej w podwójnej ilości wody
2 pomidory
Ocet jabłkowy – opcjonalnie
Opakowanie miksu sałat – można zastąpić rukolą, sałatą lodową, roszpunką czy inną zieleniną
Posypka: czarny sezam, biały sezam lub inne preferowane nasiona
Sos:
3 łyżek pasty tahini
2 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka natki pietruszki – drobno pokrojonej
1-2 łyżek soku z cytryny
2 łyżek przegotowanej wody
1/3 łyżeczki soli
Wykonanie sosu:
1. Jeżeli mamy pod ręką moździerz, to w nim ucieramy czosnek z solą, dodajemy tahini, oliwę, wodę. Powoli dolewamy sok z cytryny ustawicznie mieszając. Doprawiamy natką pietruszki. Gotowe.
2. Drugi sposób, to posiekać drobno czosnek, na desce do krojenia posolić go i rozcierać płaską (szeroką) stroną noża. Powstanie pasta. W misce umieszczamy tahini, dodajemy mieszając trzepaczką pastę czosnkową, oliwę, wodę. Pod koniec dolewamy sok z cytryny.
Wykonanie „miski”:
1. Układamy na głębokim talerzu sałatę, obok pokrojonego pomidora, które skrapiamy octem jabłkowym, komosę ryżową. Na wierzch wykładamy usmażone kotleciki z ciecierzycy. Polewamy sosem. Posypujemy nasionami.
Uwielbiam te zdrowe miski! Pyszna propozycja 🙂
Pozdrawiam i zapraszam Cię do siebie 🙂