Miska Buddy, to miska pełna zdrowia: warzywa, kasze, strączki. W swej formie, to idealna propozycja na bardzo pożywne drugie śniadanie czy obiad. Tak naprawdę, jakich  warzyw nie wrzucimy, będzie dobrze. Grunt, żeby było rozmaicie i kolorowo.

Mój dzisiejszy talerz przyrządzony jest w klimacie Bliskiego Wschodu – falafel,  sos z tahini… Sos tahini albo się kocha, albo nienawidzi. Jeżeli solo smakuje średnio, bo przebija goryczka z pasty sezamowej, tak w połączeniu z kotlecikami, warzywami, kaszą świetnie. Ja i moja starsza córka zajadamy się nim ze smakiem, młodsza córka też, ale o tym nie wie. 😉


Składniki (ok. 3 porcji):

Falafel wykonane z tego przepisu <klik>

120 g komosy ryżowej – kilkakrotnie przepłukanej i ugotowanej w podwójnej ilości wody

2 pomidory

Ocet jabłkowy – opcjonalnie

Opakowanie miksu sałat – można zastąpić rukolą, sałatą lodową, roszpunką czy inną zieleniną

Posypka: czarny sezam, biały sezam lub inne preferowane nasiona

Sos:

3 łyżek pasty tahini

2 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka natki pietruszki – drobno pokrojonej

1-2 łyżek soku z cytryny

2 łyżek przegotowanej wody

1/3 łyżeczki soli

Wykonanie sosu:

1. Jeżeli mamy pod ręką moździerz, to w nim ucieramy czosnek z solą, dodajemy tahini, oliwę, wodę. Powoli dolewamy sok z cytryny ustawicznie mieszając. Doprawiamy natką pietruszki. Gotowe.

2. Drugi sposób, to posiekać drobno czosnek, na desce do krojenia posolić go i rozcierać płaską (szeroką) stroną noża. Powstanie pasta. W misce umieszczamy tahini, dodajemy mieszając trzepaczką pastę czosnkową, oliwę, wodę. Pod koniec dolewamy sok z cytryny.

Wykonanie „miski”:

1. Układamy na głębokim talerzu sałatę, obok pokrojonego pomidora, które skrapiamy octem jabłkowym, komosę ryżową. Na wierzch wykładamy usmażone kotleciki z ciecierzycy. Polewamy sosem. Posypujemy nasionami.

Komentarze:
One Comment
  1. kamciss 31 grudnia, 2017 at 07:00 - Reply

    Uwielbiam te zdrowe miski! Pyszna propozycja 🙂
    Pozdrawiam i zapraszam Cię do siebie 🙂