Zapraszam na najlepsze bezglutenowe rożki- smakują niczym pszenne z lodziarni, albo i lepiej. Wafelki są słodkie i bardzo chrupiące. Moje dzieci je uwielbiają.

Do ich sporządzenia potrzeba jest waflownica.

Składniki:

(Ok. 10 sztuk)

45 g mąki z brązowego ryżu – u mnie zmielony brązowy ryż

35 g skrobi z tapioki

58 g masła klarowanego -rozpuszczonego

2 białka

1 łyżka ksylitolu

1 łyżka syropu z daktyli

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego- opcjonalnie

Wykonanie:

1. Wszystkie suche składniki wymieszać.

2. Ubić białka na sztywną pianę.

3. Do suchych składników wlać rozpuszczone masło, syrop daktylowy, ekstrakt, dołożyć białki i delikatnie wymieszać.

4. Nakładamy na wysmarowana tłuszczem waflownice pół łyżki masy na środek, pieczemy  na kolor widoczny na zdjęciu- jasne będą mniej chrupiące. (jeżeli chcemy rożki bardzo duże, to łyżkę masy).

5. Odrywamy wafel (możemy sobie pomóc silikonową szpatułką, żeby się nie poparzyć) i szybko skręcamy- po chwili będzie to niemożliwe, będą za chrupkie i za łamliwe.

Komentarze:
30 komentarzy
  1. Ania 3 maja, 2023 at 07:38 - Reply

    Czy ktoś próbował z mielonym lnem złotym ok. 10g lub łuską babki jajowatej ok. 5-8g (ilości mniej więcej, ciasto musi odstać by zrobiło się gęste) zamiast jajka?

  2. Ania R 31 lipca, 2021 at 17:33 - Reply

    Czy zamiast mąki z brązowego ryżu może być po prostu ryżowa (albo jaka inna może być?)?

  3. Ula 14 marca, 2021 at 17:18 - Reply

    Co zrobić żeby się skleiły

    • Aga Bednarska 14 marca, 2021 at 17:29 - Reply

      Po wyjęciu szybko nawija się je na taki rożek z plastyku i na nim zastygają w ekspresowym tempie.

  4. Krysia 3 sierpnia, 2020 at 05:29 - Reply

    Czy w zamian masła klarowanego można dodać olej kokosowy?

    • Aga Bednarska 3 sierpnia, 2020 at 08:37 - Reply

      Krysiu, nie wiem, jak/czy to wpłynie na teksturę, bo nigdy nie podmieniałam.

    • Kat 5 września, 2020 at 14:39 - Reply

      Spróbowałam z kokosowym (synek chwilowo z zaleceń alergologa restrykcyjnie bezmleczny) i jest ok. Masa robi się bardzo gęsta i grudkowata bo kokosowy tężeje ale podlałam odrobina (40ml) mleka owsianego (domowego – takiego ze zblendowanych płatków z woda) i wyszło super pyszne i chrupiące wiec śmiało!

      • Aga Bednarska 5 września, 2020 at 17:26

        Bardzo Ci dziękuję za komentarz. Wiele osób mnie pytało o zamiennik tłuszczu, a ja nie potrafiłam odpowiedzieć, bo na innym nie robiłam. Co d kokosowego, to bardzo fajnie w ciastach rozprowadza się mus kokosowy (nie olej)- stosowałam go jako zamiennik masła w kilku przepisach i wyszło dobrze, świetnie się łączy ze składnikami. Jeżeli olej sie sprawdził, to mus będzie idealny. Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję za wpis. Ściskam :*

  5. Magdalena 27 maja, 2020 at 20:21 - Reply

    Może trzeba wodę z cieciorki zredukować

  6. Olesia 2 maja, 2020 at 15:02 - Reply

    Zrobilam dzisiaj! Pomimo, ze jest zimno, ale trzeba juz sie gotowac do lata zawczasy :). Ajakze, zamiast maki z brazowego ryzu dalam swoja wsciekla make-gabke z ryzu integralnego i wyszedl gniot twardy, ktory musialam szybko ratowac chlapiac na oko mleka ryzowego. No i tapioke manioka zastapilam, a syrop daktylowy syropem klonowym. Ale rozki wyszly – bomba! Az cale 7 sztuk. Zniknely w mig. Troche trzeba sie dostosowac do urzadzenia, mianowicie wyczuc, jak scisnac obie powierzchnie, by wyszla porzadana grubosc. I zwinac je w rozek – to juz figura wyzszego pilotazu. Mi sie nie udawalo zwinac czubek, by byl scisly i lody nie kapaly z niego. Chociaz zwijalam tak gorace, ze az sie parzylam w palce. Potem zaobserwowalam ze trzeba tworzyc czubek tam, gdzie ciasto jest najjasniejsze, tam bedzie najbardziej plastyczne. Nastawilam moc na mniej wiecej 2/3 pokretla, i smazylam, ze stoperem 2 minuty kazdy, w instrukcji obslugi pisze, ze rozek sie smazy 2-3 minuty.

  7. Dorota 3 maja, 2019 at 09:06 - Reply

    Też bym chciała, bezjajeczny przepis.

  8. Anka 1 kwietnia, 2019 at 09:37 - Reply

    Kochane kobiety jesli ktoś opanował miksturę bez białek, podzielcie się kochane. Będę próbowała sama. Jeśli coś mi wyjdzie dam znać.

  9. Alicja 21 czerwca, 2018 at 18:09 - Reply

    Czy masa ma być taka gęsta? Nie wiem czy dobrze mi wyszlo. Jakiej firmy jest Twoja waflownica? Mi niestety nie chcą wyjsc. Nie umiem ich skręcić pomimo bardzo krótkiego wypieku. Nie potrafię wyczuć waflownicy.

    • Aga Bednarska 21 czerwca, 2018 at 18:23 - Reply

      Masa jest gęsta. Nie wylewa się, bardziej rozsmarowuję. Wafelki mają piec się do tego momentu, aż waflownica bez dużego oporu się otwiera. Trochę to trwa, nie, że wykładasz i za kilka sekund gotowe. Ja próbuje co jakiś czas, czy daje się już otworzyć. Potem szybko na walec do rożków i zwijam. Musi to dziać się błyskawicznie, bo wafelki szybko zasychają. Nie mogę teraz sprawdzić, ale kupowałam na allegro w niemieckim sprzęcie powystawowym za jakieś 30 zł.

  10. Alicja 31 maja, 2018 at 06:18 - Reply

    Czy wafelki są bardzo tłuste?

    • Aga Bednarska 31 maja, 2018 at 06:44 - Reply

      Wafelki nie są wcale tłuste. Są takie, jak zwykłe rożki. Pozdrawiam.

  11. Monika 13 kwietnia, 2018 at 19:25 - Reply

    Dziękuję. Mam jeszcze pytanie – jakiej mocy jest Twoja waflownica?

    • Aga Bednarska 13 kwietnia, 2018 at 19:33 - Reply

      Monika, ma 1200 w. Kupilam za 28 zł na allegro w sprzęcie powystawowym. ;)Masa tych waflownic jest… Pozdrawiam. ?

      • Basia 19 kwietnia, 2020 at 14:48

        A mogę prosić link do tej strony na waflownicę?

      • Olesia 23 kwietnia, 2020 at 15:21

        Narod bardzo chwali niemieckie waflownice firmy Clatronic, model HA3494

  12. Monika 11 kwietnia, 2018 at 19:31 - Reply

    Czy pominięcie syropu z daktyli zaszkodzi?

    • Aga Bednarska 11 kwietnia, 2018 at 20:05 - Reply

      Monika, dla chrupkości dałam syrop, ale koleżanki netowe dawały inne słodzidła i było ok.

  13. Asia 18 czerwca, 2017 at 10:48 - Reply

    Niestety nie rady na wodzie z ciecirkO rozplywa sie ciasto

    • Agnieszka Bednarska 21 czerwca, 2017 at 11:44 - Reply

      Niedobrze. Trzeba by był Asiu kombinowac coś ze sklejaczem typu agar,jakaś lecytyna,guma guar. Pozdrawiam

  14. Asia 15 maja, 2017 at 21:06 - Reply

    a czy Zamiast bialek moze byc woda z cieciorki?

    • Agnieszka Bednarska 28 maja, 2017 at 18:31 - Reply

      Asiu, nigdy nie używałam wody z cieciorki, ale według mnie nie przejdzie niestety. Jeżeli sprawdziłaś i wyszły, to pisz. 🙂 Pozdrawiam. Aga

  15. Joanna 11 maja, 2017 at 21:57 - Reply

    Czy można czymś zastąpić skrobię z tapioki?

    • Agnieszka Bednarska 13 maja, 2017 at 11:16 - Reply

      Najpewniej skrobią z kukurydzy, można spróbować też ziemniaczana, ale nie wiem, jak wagowo-każda mąka zachowuje się inaczej. Pozdrawiam.

  16. Monika 10 maja, 2017 at 19:23 - Reply

    AgA myślisz że mogę dać syrop klonowy zamiast daktylowego

    • Agnieszka Bednarska 13 maja, 2017 at 11:15 - Reply

      Monika, myślę, ze bez problemu tak. 🙂 Pozdrawiam. 🙂