Gofry, wafle

Rożki do lodów, wafle. Bezglutenowe, bezmleczne.


Zapraszam na najlepsze bezglutenowe rożki- smakują niczym pszenne z lodziarni, albo i lepiej. Wafelki są słodkie i bardzo chrupiące. Moje dzieci je uwielbiają.

Do ich sporządzenia potrzeba jest waflownica.

Składniki:

(Ok. 10 sztuk)

45 g mąki z brązowego ryżu – u mnie zmielony brązowy ryż

35 g skrobi z tapioki

58 g masła klarowanego -rozpuszczonego

2 białka

1 łyżka ksylitolu

1 łyżka syropu z daktyli

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego- opcjonalnie

Wykonanie:

1. Wszystkie suche składniki wymieszać.

2. Ubić białka na sztywną pianę.

3. Do suchych składników wlać rozpuszczone masło, syrop daktylowy, ekstrakt, dołożyć białki i delikatnie wymieszać.

4. Nakładamy na wysmarowana tłuszczem waflownice pół łyżki masy na środek, pieczemy  na kolor widoczny na zdjęciu- jasne będą mniej chrupiące. (jeżeli chcemy rożki bardzo duże, to łyżkę masy).

5. Odrywamy wafel (możemy sobie pomóc silikonową szpatułką, żeby się nie poparzyć) i szybko skręcamy- po chwili będzie to niemożliwe, będą za chrupkie i za łamliwe.

16 thoughts on “Rożki do lodów, wafle. Bezglutenowe, bezmleczne.

    1. Najpewniej skrobią z kukurydzy, można spróbować też ziemniaczana, ale nie wiem, jak wagowo-każda mąka zachowuje się inaczej. Pozdrawiam.

    1. Asiu, nigdy nie używałam wody z cieciorki, ale według mnie nie przejdzie niestety. Jeżeli sprawdziłaś i wyszły, to pisz. 🙂 Pozdrawiam. Aga

    1. Monika, ma 1200 w. Kupilam za 28 zł na allegro w sprzęcie powystawowym. ;)Masa tych waflownic jest… Pozdrawiam. 😘

  1. Czy masa ma być taka gęsta? Nie wiem czy dobrze mi wyszlo. Jakiej firmy jest Twoja waflownica? Mi niestety nie chcą wyjsc. Nie umiem ich skręcić pomimo bardzo krótkiego wypieku. Nie potrafię wyczuć waflownicy.

    1. Masa jest gęsta. Nie wylewa się, bardziej rozsmarowuję. Wafelki mają piec się do tego momentu, aż waflownica bez dużego oporu się otwiera. Trochę to trwa, nie, że wykładasz i za kilka sekund gotowe. Ja próbuje co jakiś czas, czy daje się już otworzyć. Potem szybko na walec do rożków i zwijam. Musi to dziać się błyskawicznie, bo wafelki szybko zasychają. Nie mogę teraz sprawdzić, ale kupowałam na allegro w niemieckim sprzęcie powystawowym za jakieś 30 zł.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *